Kívül tágasabb

A szegényebb diákok nem jutnak be a jobb iskolákba

2017.04.21. 06:30, Kívül tágasabb , 3 komment

Gyakorlatilag fele akkora esélyük van egy jó általános iskolába bejutni a szegényebb családból származó brit gyerekeknek, mint módosabb társaiknak – derül ki egy felmérésből.

iskola_gyerek_tabla_foto_pixabay_com_markusspiske.jpg

A napokban dőlt el, melyik iskolába veszik fel az iskolaköteles korú brit gyerekeket, ennek kapcsán készült egy meglehetősem elgondolkodtató felmérés. 

A Teach First civil szervezet által végzett kutatás szerint a brit családok legszegényebb 30 százalékában született gyerekek közül csupán minden hetedik jut be kiváló általános iskolába. A skála túlsó végén ez az arány a duplája. 

Mindez ráadásul fordítva is igaz, az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei kétszer akkora eséllyel járnak olyan iskolába, ami az oktatás színvonalát felügyelő Ofsted szerint „nem megfelelő” vagy „fejlesztésre szorul”, mint gazdagabb társaik. 

Ráadásul a folyamat nem áll meg az általános iskolában, végigkíséri a gyerekeket később is, a felső tagozat és a középiskola esetében a szegényebb családból származó gyerekek 24, míg a jómódúbbak 10 százaléka jár nem megfelelő színvonalú iskolába. 

„Az adatok azt mutatják, hogy a társadalmi mobilitással komoly problémák vannak az országban. Tudjuk, hogy minden család megpróbálja a lehető legjobb lehetőségeket biztosítani a gyereknek, de a kiváló iskolák tisztességtelen módon a gazdagabb közösségek köré összpontosulnak, és a szegényebbek számára elérhetetlenek” – hangsúlyozta a Teach First alapító-ügyvezetője. 

„Társadalomként fel kell vennünk a harcot az ellen, hogy a gyerek származása, a család vagyona meghatározza, milyen minőségű oktatáshoz fér hozzá. Olyan jövő a cél, melyben a lehetőségek mindenki számára adottak” – tette hozzá a BBC-ben Brett Wigdortz.

A kormány szerint persze a helyzet sokkal jobb most, mint volt a munkáspárti vezetés alatt. „Több mint 1,8 millió gyerek jár ma jó vagy kitűnő iskolába, mint 2010-ben. Az elmúlt hét évben 735 ezer plusz iskolai férőhelyet hoztunk létre, a 2015-16-os tanévben újonnan teremtett helyek 92 százaléka jó vagy kiemelkedő iskolákban van” – hangsúlyozta az oktatási tárca szóvivője. 

(Fotó: pixabay.com/markusspiske)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2912433055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.21. 07:43:48

Kíváncsi vagyok, hogy tényleg az iskolák minőségét mérték vagy szokás szerint csak a diákokat. Budapesten is van olyan elitiskola, ahol a tanítók többsége csapnivaló, de a válogatott diákok mellett még ők is hozzák az eredményeket.

karandash 2017.04.21. 12:50:54

@Online Távmunkás: igen, ez Magyarországon tipikus. A vidéki város, ahol felnőttem, rendelkezetr egy hypeolt, húdejó gimivel. Oda jártak a kőgazdag szülők gyerekei, persze mind már általános iskolában magántanárhoz járt, folytatva gimiben ugyanezt, tehát a gimi tanári karának nem sok köze volt a kiváló eredményekhez. Az is jellemző volt, hogy a szülő közölte gimnázium első osztályában, hogy az ő Dezsőkéje orvosira fog menni és magyarból, töriből ne zaklassák. Vagy hogy Csabika jogi egyetemre készül (gimi elsőben) és őt matekból és természettudományos tárgyakból ne szívassák. És ez így is lett.
Amúgy ha egy gyerek egyesre felelt, akkor következő órán ugyanabból az anyagból újra felelhetett és csak a jobb jegy került be a naplóba. Egyetemen találkoztam több ott végzett arccal, nagyon nem voltak okosak, de elhitték, hogy azok.

Angliáról. Az angol iskolarendszer sokkal széttagoltabb, mint a magyar, mivel nagy az iskolák önállósága, simán lehet szar egy iskola. És a társadalmi egyenlőtlenségek talán UK-ban a legnagyobbak Európán belül, aki proli, annak a gyereke is proli lesz. Eleve az akcentus behatárolja, hogy hogy kezelnek, márpedig a Received Pronunciation-t azt az elit iskolákban (public school, ami nevével ellentétben pont hogy magániskola) szedi fel a gyerek, ahol nem sok paki, indiai meg lengyel gyerek jár, oda pedig jó pénzt kell fizetni a bejutáshoz. Az angol kasztrendszer igen merev.

DieNanny CH 2017.04.21. 14:44:56

"„Több mint 1,8 millió gyerek jár ma jó vagy kitűnő iskolába, mint 2010-ben. "

Magyarul:

1,8 millió gyerek jár ma jó vagy kitűnő iskolába, ez több, mint amennyi 2010-ben volt.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • dukeekud: "vásárlók összezavarása" Es pont ezert idonkent at is rendezik az uzleteket, hogy ne lehessen rutinbol fel perc alatt osszekapkodni a dolgokat. (2017.10.22. 00:43) A szupermarketek tíz trükkje
 • commentes nikk: @commentes nikk: bazmeg, most látom, hogy azért, mert ez egy februári poszt (legalább a memóriám rendben van). A blogszerkesztő bestohlozott, vagy mi a picsa van már? (2017.10.22. 00:25) A szupermarketek tíz trükkje
 • commentes nikk: A kurva életbe tényleg, ez a szar lista már vagy tízszer volt csak idén főoldalas különböző blogokban, szerintem ez is leadott már valami hasonlót, miért kell kamukontenttel kitömni a blogketrecet? (2017.10.22. 00:24) A szupermarketek tíz trükkje
 • sanyikám: @FredPiszkos: Nem jól látod, mert értem. Jó szurkolást! :) (2017.10.21. 17:42) Egy bizarr város
 • FredPiszkos: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Amelyiket szeretnéd, rád bízom. (2017.10.20. 11:42) Egy bizarr város
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es