Kívül tágasabb

Mi lesz az elhízott szülők gyerekeivel?

2017.03.08. 06:47, Kívül tágasabb , 4 komment

Egy friss felmérés szerint a túlsúlyos szülők (elsősorban az anyák) hajlamosak alulbecsülni gyermekük súlyát, olyannyira, hogy teljesen egészségesnek gondolják a hozzájuk hasonlóan elhízott utódjukat.

tulsulyos_no.jpg

A Washington Egyetem által végzett kutatás eredménye annyiban nem meglepő, hogy viszonylag természetesnek tűnik, hogy a túlsúlyos szülők normálisnak tartják szintén súlyproblémákkal küzdő gyermekeiket, ám az már érdekesebb, hogy kimutathatóan alulbecsülik gyermekük súlyát.

A szakemberek 230 három-ötéves amerikai gyerek szüleit kérdezték, és az anyák 41 százaléka úgy vélte, hogy az egyébként orvosi szempontból túlsúlyosnak vagy elhízottnak számító gyermeke súlya rendben van.

A felmérésben részt vevők közül csak minden ötödik ismerte fel, hogy gyereke túlsúlyos, és csupán az édesanyák három (!) százaléka becsülte túl utódja testsúlyát.

A kutatók arra is megkérték az anyákat, hogy töltsenek ki egy, a gyerekük étkezési szokásait firtató kérdőívet (amelyen például olyan kérdések szerepeltek, mint hogy a lányuk/fiuk néz-e tévét étkezés közben, vagy hogy erőltették-e az evést, amikor úgy gondolták, a gyerek nem evett eleget), majd becsüljék meg a gyerekük súlyát.

Érdekes módon az egészséges testalkatú édesanyák között jóval kevesebben becsülték alul gyermekeik súlyát. „A jelenség azért aggasztó, mert azt mutatja, hogy az elhízott édesanyák gyermekei maguk is jóval kevésbé lesznek képesek reálisan szemlélni a saját súlyukat” – hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Rachel Tabak.

A szakemberek szerint muszáj lesz folytatni a kutatást, mert egyelőre elég kevés adat áll rendelkezésre arra nézvést, miként hat az egészséges életmódra a szülők gyerekeik súlyával kapcsolatos előfeltevése.

(Fotó: pixabay.com/cocoparisienne)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: elhízás életmód

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1212321075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

karandash 2017.03.09. 07:03:52

"A jelenség azért aggasztó, mert azt mutatja, hogy az elhízott édesanyák gyermekei maguk is jóval kevésbé lesznek képesek reálisan szemlélni a saját súlyukat"

Hülyeség, semmi erre vonatkozó adat nem szerepel a posztban. A hájas szülő nem tudja megbecsülni a gyereke tömegét, nem a gyerek a sajátját. A poszt szerint nem kérdezte a gyerekeket senki.

Az egyetlen következtetés, ami levonható, hogy a kövér emberek szarul becsülik és jellemzően alulbecsülik a testtömeget.

A megoldás felé egy lépés lenne, ha a kövérség elfogadását, sőt istenítését (fat acceptance, plus size stb.) kivezetnék a médiából.
Addig pedig, amíg ez megtörténik, mindenki menjen oda egy kövér emberhez és mondja a szemébe, hogy gusztustalan. Nekem amúgy nincs bajom a kövérekkel, amíg otthon a négy fal között, zárt ajtók mögött csinálják. Valahol ők is emberek.

brum 2017.03.10. 10:38:11

@karandash: Az, hogy ki mit tart gusztustalannak, csak rá tartozik, más ezt nagy ívben. Szó szerint gusztus dolga.
A túlsúllyal nem az esztétika a fő probléma, hanem az egészségügyi kockázat. Sok betegség kialakulásában szerepet játszik, és ehhez még nagyon dagadtnak sem kell lenni. Mindez a tb-t terheli, ami közpénz, és azt nem kellene herdálni. Legszívesebben kötelezném a kövéreket a lefogyásra, kilátásba helyezve a tb-támogatás megvonását.

Segna 2017.04.05. 15:27:08

@brum: "Legszívesebben kötelezném a kövéreket a lefogyásra, kilátásba helyezve a tb-támogatás megvonását."
Így is van. A soványokat kötelezném a hízásra, a dohányosokat a leszokásra, a húsevőket a húsnemevésre, a tejfogyasztókat a tejnemivásra, sőt segítségképpen be is tiltanám az aktuális gonoszt, a vajat/olajat/margarint a tejet, a cukrot a glutént mikor épp mit találnak ki.
Te melyik csoportba tartozol? Gondolj bele, hogy tisztességgel fizeted a TB-det és mert mondjuk hízol 10-20 kilót elveszíted az orvosi ellátásodat?
Vagy mondjuk hirtelen kitalálják, hogy ha nem hagysz fel a kenyérfogyasztással akkor akkor ha beteg leszel téged is kizárnak.
A túlsúly társadalmilag rohadtul nehezen megfogalmazható kategória. Mihez képest túlsúlyos valaki? Ha a divatvilágot meg a médiát nézzük, mindenki öreg és dagadt aki elmúlt 25 és több mint 55kg.
Én inkább segítenék, ösztönöznék és nem megbélyegeznék. Nem ismered az okokat, a körülményeket, így javaslom ne ítélkezz.
Vagy menjenek egy bizottság elé a dagadtak és az majd jól megvizsgálja a körülményeket és megmondja, te tehetsz róla, te nem, neked jár, neked nem jár a tb?
És ha egy kedves, értékes, hasznos ember, mondjuk egy kismama akire felszaladt 25 kg. 3 hónap alatt ezt olyan megalázónak érzi, hogy öngyilkos lesz?

Segna 2017.04.05. 15:40:30

@karandash: "A megoldás felé egy lépés lenne, ha a kövérség elfogadását, sőt istenítését (fat acceptance, plus size stb.) kivezetnék a médiából."
Ez csak egy természetes reakció egy jó 30-40 éve tartó soványság sőt anorexiás gebeség kultuszra. Twiggy és egyéb csontsovány modellek.
Egyik szélsőség sem jó.

"mindenki menjen oda egy kövér emberhez és mondja a szemébe, hogy gusztustalan."
Te mint tökéletes (kinek a szemében?)oda mersz menni egy dagadthoz? Van pofád megítélni őt csak az alakja alapján? És mit szólsz, ha erre ő, vagy egy másik vadidegen azt mondja, te meg egy rohadt nagy lábú/tyúkmellű/büdös szájú stb. vagy.

"Nekem amúgy nincs bajom a kövérekkel, amíg otthon a négy fal között, zárt ajtók mögött csinálják. Valahol ők is emberek."
Ez pompás hárítás volt, a gyáva látens zsebnácik szoktak ilyen dumákkal takarózni, bár általában az általuk nem ismert zsidó/buzi/román/migráns stb. csoportok ellen.
Egyszer a te csoportod is sorra fog kerülni. Egyszer terád is azt találja egy még nálad is tökéletesebb mondani, hogy semmi baj veled csak zárt ajtók mögött és magadban legyél ilyen/olyan.
Ez hívják kirekesztésnek, gyűlölködésnek, és ha tetszik ha nem, fasizálódásnak.
A náciknál nem csak zsidókat irtottak, hanem fogyatékosokat, homoszexszuálisokat, elmebetegeket is...
Valahol elkezdődik mindez. talán épp itt.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

 • Dorottya Veres RLDD: @okostojas007: Miért is kellene védeni őket? Megvédik ők magukat, bár legyünk őszinték, amíg az ellenzék hozzád hasonlókból toborzódik addig rutinmunka lesz behúzni 2018.-at. Érzed ám ezt te is, csa... (2017.09.23. 05:48) A világ legdepressziósabb országa
 • Nzoltan: @gigabursch: Az is vicces, hogy két retardált is vállahat gyereket, mert emberi jogok.... (2017.09.23. 05:41) 35 éves kortól már a B-oldal forog?
 • okostojas007: @Dorottya Veres RLDD: hahahaha.. olvasásból egyes :) de csak így tovább.. még egy hónap mulva is védd az elvtársak becsületét :) " talán azért, mert egy bizonyos politikai csoport abban érdekelt, ho... (2017.09.23. 04:55) A világ legdepressziósabb országa
 • gigabursch: @Void Bunkoid: Maximálisan egyetértek. Nem volt véletlen a Taigetosz a régi időkben sem. Akkor sem éy ma sem bírja el a szociális háló. Sehol... (2017.09.23. 04:37) 35 éves kortól már a B-oldal forog?
 • Szaktanár: @Szántó Gábor: részemről... :) (2017.09.22. 22:35) 35 éves kortól már a B-oldal forog?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es