Kívül tágasabb

Kórházi nyomor: már folyosói nővérek is vannak

2017.02.10. 06:26, Kívül tágasabb , 43 komment

Miközben sok kritika éri (tesszük hozzá: nagyon sokszor jogosan) a magyar egészségügyet, néha érdemes kicsit kitekinteni, hogy a példaként hozott országokban milyen is a helyzet.

nagy-britannia_korhaz_zsufolt_folyoso_foto_bbc.jpg

Sok helyen lehetett olvasni az elmúlt napokban azt az interjút, ami egy, hat évig Angliában dolgozó magyar doktornővel készült, és amiben a két kultúra közti különbségekről is szó esett. Például egy rutin, a magyar gyakorlat szerinti vénaszúrásnál egy nővér „minden rossz szándék nélkül a szemembe mondta: ’Ne haragudjon doktornő, de amit és ahogy csinál, az nagyon barbár’.” 

A magyar egészségügy tehát nem jött ki túl jól az összehasonlításból, ugyanakkor a brit gondokról viszonylag kevesebb dolog hangzott el, márpedig a kép alighanem így teljes. 

Ez akkor jutott eszünkbe, amikor a BBC-ben bemutatták, hogy egyes angliai kórházakban olyan tömeg van, hogy a folyosón látják el a sürgős kezelést igénylő betegeket. 

A Royal Blackburn Hospitalban például több mint négy órát kell várni a folyosón, hogy a páciens bejusson az orvoshoz, és a múlt héten előfordult, hogy 95 súlyos betegre 33 ágy jutott. 

„Már vannak kifejezetten folyosói nővérek is, ami azt bizonyítja, milyen kétségbeejtő időket élünk” – mondta a kórház egyik nővére, Danielle Turner. 

Az orvosok már korábban is megkongatták a vészharangot, mondván, az NHS (a helyi tb) által fenntartott intézmények túlterheltek, az összeomlás küszöbén állnak a kevés ágy miatt. A helyzet olyan súlyos, hogy tízből kilenc állami kórházban egyszerűen nem biztonságos a betegek ellátása. 

A Királyi Nővérképző Intézet vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta az Independentnek, hogy az ország minden részéből panaszkodnak a nővérek a túlzsúfoltságra, akik ugyan mindent megtesznek a rendkívül nehéz körülmények között is a legtöbbet hozzák ki magukból, de nincsenek könnyű helyzetben. 

„Enyhe kifejezés, hogy nem szerencsés a betegeket a folyosón kezelni és elfogadhatatlan ott megbeszélni velük a néha rendkívül személyes részleteket” – tette hozzá Janet Davies. 

A brit Vöröskereszt januárban már „humanitárius válságot” emlegetett a brit kórházakban kialakult helyzet miatt, miután a Worcestershire Royal kórház folyosóján két beteg is meghalt. 

Visszatérve a blackburni kórházhoz, az ottani válság egyik oka, hogy a körzet egy másik intézményét, a Chorley-t (egyébként orvoshiány miatt) korábban visszaminősítették, így jelenleg a korábbinál sokkal nagyobb teher hárul rájuk, több beteget kell ellátniuk. A Chorley-n a közelmúltban egyébként ismét megnyitott a sürgősségi osztály, de csak napi 12 órát működik, így nem jelent számottevő könnyebbséget. 

A probléma egyébként nem újkeletű, már egy 2012-es felmérésben a megkérdezett 1000 nővér és egészségügyi asszisztens ötöde mondta azt, hogy a pácienseket a folyosón vagy egyéb, nem erre szolgáló helyiségekben látják el. 

Visszatérve a poszt elejéhez: ez is hozzátartozik a brit egészségügyről kialakított képhez. 

(Fotó: BBC)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9712243874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamut 2017.02.10. 14:28:12

Az angol egészségügyet negatív példaként szokták emlegetni. Persze még így is jobb mint a magyar, de egyébként nem jó.

Sweetshark 2017.02.10. 14:50:17

Szerintem az angol egészségügy egy kalap szar.

Simán megtörténhet, hogy bemész a kórházba és hazaküldenek, anélkül, hogy orvos látott volna.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy a mentő nem fog kijönni érted, ha rosszul vagy, csak ha azt mondod, hogy nem kapsz levegőt: arra az egyre ugranak! Különben azt mondják, menj be saját lábon a kórházba!

sírjatok 2017.02.10. 15:01:50

Hülyeség, ez orosz álhír lehet csak, vagy orbáni propaganda. Minden egyes országban minden dolog tökéletes, kivéve Magyarországon, ahol mindig minden szar.

sírjatok 2017.02.10. 15:02:48

Mi a fene, whitelistes lettem? Akkor ezentúl már nem trollkodhatok kedvemre azzal a felkiáltással, hogy majd max. nem engedik, ha túl erős? :D

Boka1 2017.02.10. 17:09:12

De jó, hogy Angliában nem tudják, milyen szar nekik! A Finklstein-Habony média még nem hirdet a BBC-ben?

NBarbieReloaded 2017.02.10. 17:51:27

Hat az angol egeszsegugyrol en is tudnek meselni.
Peldaul az otthoni terhesgondozas itteni megfeleloje egy vicc.
Vagy amit a szules utan csaladgondozas/vedonoi nyomonkovetes cimen elkovetnek az is.
De amikor pici gyerekkel orvoshoz mesz az is (mikor mi megyunk arrol mar nem is beszelve). Barmi bajt mondunk a gyerekkel kapcsolatba, minden jol van ugy, az nem is gond, majd elmulik stb. Rohej.

Ezert nem igazan volt hiteles szamomra a cikk elejen emlitett fiatal doktorno sztorija. Mert semmivel nem volt alatamasztva. Otthon igy csinalnak valamit, Angliaban meg ugy, a dokino azt mondja az a jobb, meg a Magyar az elavult, amit en meg vagy elhiszek vagy nem, ha nincs statisztikakkal, hatekonysagi mutatokkal alatamasztva.

Elek Heck 2017.02.10. 18:03:55

980 táján beküldtek a Jánosba kivizsgálásra. Ott is voltak ágyak a folyosón (mondjuk akkor még nem tudtam hogy ez a korszerű megoldás). Ennek a szendvicszabáló, sört is csak sötéten ivó népségnek meg csaknem negyven év kellett, hogy utólérjen minket. Jobb is hogy brexitelnek, csak visszahúznának minket.

vanvelemenyem 2017.02.10. 18:14:35

Magyarorszagon is, Angliaban is tokeletes az egeszsegugyi ellatas, amennyiben maganorvoshoz magankivizsgalasra mesz, es magankorhazba fekszel be. Magyarorszagon az allami ellatas is tokeletes, amennyiben a maganorvos tarifajat fizeted az allami rendeloben es az allami korhazban, es a magankorhazi dijat osztod szet a noverek kozott. Elore, kozben, de semmikeppen sem utolag.
A TB-t csak azert fizeted, mert csak.
Mondjuk Angliaban a magyar modszer nem mukodik (allami korhazban lefizetni a dokit).

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.10. 18:38:32

Nekem mondjuk másféle tapasztalatom van.

ember100 2017.02.10. 18:50:08

Helló !

Értem én hogy ha az angol kórházakat lehúzza a posztoló akkor a magyar egészségügy jobb lesz.
Ha bemegyek a János kórházba és 4 órát kell várnom akkor arra fogok gondolni hogy angliában öt órát kellene várnom , sokkal jobban leszek .
Ráadásul maga a posztíró írta hogy a közelben visszaminősítettek egy másik kórházat.
Ez kb. olyan mintha a mentősöket a mostani ónos esőben végzett munkájuk alapján ítélnék meg.
Persze hogy hosszabb lett a várakozás a kiérkezésig.
Amúgy az angoloknak van stratégiájuk pénzük a mostani helyzet megoldására, pl. külföldi orvosok ápolók.
De mi a helyzet nálunk ? Ha számokkal bizonyítják mennyi orvos ápoló hiányzik akkor a miniszter el sem hiszi mert nem ők mérték .
NEVETSÉGES
Mi honnan fogunk orvost , ápolót importálni ?
Észak Indiából , Dél Kínából , Maliból ..... ?????

Rébusz 2017.02.10. 19:15:02

Az utóbbi években az itthon maradott magyaroknak mostmár gyakorlattá vált módon az arcába vágják, hogy milyen elmaradott országban élnek, mindenben a legutolsó helyen kullogunk és ami a legjobb, hogy egész Európa rólunk beszél! Ha valaki ezzel szemben felvázolja a nyugat-európai helyzetet, akkor attól lesznek savanyúak a magyarok, hogy ettől még itt nem lesz jobb semmi. De azért el kellene gondolkodni, hogy egy anyagilag jobban eleresztett társadalomban mégis hogy lehetséges az, hogy az emberek a folyosón fekszenek a kórházban. Torontóban egyébként ugyanez a helyzet már évek óta. Megoldás: a betegeket minél előbb haza küldik. Szóval ott így orvosolnak... Nyugat-Európai kisváros: egyetlen szakorvos van, ha egyáltalán van, míg egy ugyanilyen kaliberű magyar városban egy szakterületről több orvos is van. Arról nem is beszélve, hogy az az egy szakorvos ott nyugaton még a környéket is ellátja ugyanis a szomszédos hasonló kaliberű városban szegényeknek egyetlen szakorvosuk sincs. Ami pedig a még ma is nagy port kavart magyar gyerek orvos meghurcoltatását illeti Angliában. Német nyelvterületen a legnagyobb nyugalommal ajánla a gyerek- vagy a háziorvos láz esetén a nedves hideg borogatást, vagy ha a gyerek már félholt a több napi csillapíthatatlan láztól és hasmenéstől, kiszáradás ellen nem kap infúziót, hanem még 3 lázcsillapító hatású gyógyszert felírnak neki inkább. Én nagyobb barbársággal nyugaton találkoztam, ahol sokszor úgy gyógyít az orvos, hogy még véletlenül sem ér hozzá a beteghez és sajnos tudás terén messze alacsonyabb szinten állnak a magyar orvosoknál, hogy alapvető dolgokat képtelenek diagnosztizálni. Sokkal masszívabb gyógyerek kapnak arrafelé engedélyeztetést és inkább azokat választják az orvosok, mint antibiotikumot vagy műtétet. Én olyan nyugati országban voltam, ahol a szülészeten az apukák utcai cipőben, ruhában ki-be mászkálhattak, ahol a nőknek a legminimálisabb szakmai támogatást nyújtják szüléskor.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.02.10. 19:17:57

@Sweetshark: nem csak megtörténhey, még is történik. Nem olyan rég volt egy vetélésem, anélkül, hogy orvos látott volna, hazakuldtek, hogy majd pár nap múlva hívnak es ultrahang. Nem hívtak. Isnerosomet szintén hazakuldtek nogyogyaszati gonddal anélkül, hogy kivizsgaltak, egy hónap múlva Magyarországon járt, es mint kiderült surgosen műteni kellett (magánban).

Rébusz 2017.02.10. 19:19:20

A tapasztalataim alapján, attól még hogy abban az angliai kórházban dolgozó angol orvosok semmit nem tartanak a hideg vizes borogatásról, de úgy látszik, tetszett nekik, hogy egy külföldi orvosba beleköthetnek, az még nem jelenti azt, hogy valamennyi angol orvos álláspontja mindenben egyforma lenne. Ebben teljesen biztos vagyok. Ezért nem kellett volna ennek az ügynek ekkora feneket keríteni.

superfrog 2017.02.10. 19:21:08

hát én alig 1 hónapja vizitáltam előbb a st bartholomew majd a royal hospitalt londonban. tényleg ez itt a kánaán.
a st bart-ban 4 kor bezárt a baleseti ügyelet de szerencsére a nemibeteg gondozó este 10-ig tartott ügyeletet. szóval metroval át a royalba. A combon addigra átvérzett a kötés, a sípcsontom közepéig összevéreztem a gatyámat (nyilván kuka lett) majd igen hamar 3 óra várakozás után megnézték, hogy valóban vérzik, majd 40 perc további várakozás után megnézte egy doki, átkötötte, belémnyomott egy tetanuszt azt hello.ha valaki nem ilyen látványosan vérzik, lehet ott hal meg a váróban........ és ez még tök jó, mert a háziorvos 3 héttel késöbbre ad időpontot akkor is ha a vírus miatt felállni sem tudok, majd ad paracetamolt. mikor mondom, hogy mivel vény nélkül kapható, azt már szedem pár napja, adjon mást. akkor mosolyogva közli, hogy ez a protokoll, mást nem adhat. De ha nem leszek jobban, másfél hét múlva megint meg tud nézni, akkor ad mást is. szóval marad a gyógyszer otthonról, mert az használ. nagyon kedvesek itt a dokik, de itt is hamar megdöglik az ember. naponta van a tv-ben erről műsor, hogy nincs pénz az NHS-re és összeomlik a rendszer. talán tavaly volt volt a tv-ben, hogy ne hívják ki a mentőket, mert mire kiérnek, addigra késő, probáljanak taxival beérni a kórházakba. és ez lement a tv-ben hivatalosan. azt hittem bepiálltam, pedig nem. szóval ennyit az angol remek eü-ről. egyébként meg a kisdoktornőnek üzenném, hogy a kálcium jó allergiás rohamra, csak durva adag C vitaminnal EGYÜTT kell alkalmazni.

superfrog 2017.02.10. 19:25:23

@superfrog: bocsánat, tehát pontosabban nem összevéreztem a gatyámat, hanem totál átvérzett, mitha ráborult volna valami festék. néztek is az emberek a metron, hogy sántikál a barom, aztán meg a csurom vér gatyát. én mondjuk jókat mosolyogtam a sok kiváncsi tekinteten.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.02.10. 20:21:20

Svédiában pedig átküldik Finnországba szülni a kismamákat. Olykor meg is halnak kismamák orvosi ellátás hiányában. De sebaj, legalább a migriket szeretik. Így van ez jól....

Jakab.gipsz 2017.02.10. 21:04:36

Többre mennénk, ha abba hagynánk a "bezzeg a fejlett nyugati demokráciák" süket dumát és persze a nyugat majmolását.

EU zászlót mindenhova! 2017.02.10. 21:20:58

"Az orvosok már korábban is megkongatták a vészharangot, mondván, az NHS (a helyi tb) által fenntartott intézmények túlterheltek, az összeomlás küszöbén állnak a kevés ágy miatt. "

A helyzet a Sándor Máriáért( fekete nővér) kiált. A 168 óra cikke szerint utolsó fellépése úgyis a londoni magyarok körében lesz. Ha már ott van ,csinálhatna egy performance-t a brit egészségügyi rendszert siratva.

EU zászlót mindenhova! 2017.02.10. 21:34:45

@pamut: Jobb egy francokat. A kinti magyarok csak paracetamol egészségügynek csúfolják.
Egy konkrét ismerősöm a síbalesete után inkább itthon műttette a térdét.

isapur 2017.02.10. 22:06:26

Árulja már el valaki, hogy hogyan kell "nem barbár" módon vénát szúrni? Altatásban??

marczy 2017.02.10. 22:35:10

Az angol egészségügyről annyit, hogy az egyik, azóta már visszavonult magyar teniszező majdnem ott maradt, amikor vakbélgyulladást kapott, és az állami kórházba vitték...

EU zászlót mindenhova! 2017.02.10. 22:41:03

@isapur: Természetesen pc módon, különösen, ha migráns a kedves beteg..:)

EU zászlót mindenhova! 2017.02.10. 22:59:52

@ember100: Tudod, Angliában nem volt 40 év kommunizmus, majd 20 év rablókapitalizmus. A magyar állami egészégügy mégis jobb..

A Tyne folyó déli partja 2017.02.10. 23:29:51

@pamut: erre azért ne vegyél mérget, hogy jobb, mint a magyar. Kb mindenki, aki itt van, visszasírja az otthonit.

ember100 2017.02.10. 23:56:23

@EU zászlót mindenhova!:
Helló !

És ehhez mi köze a szocializmusnak ,meg a rablókapitalizmusnak ????
Hiszen NEM jobb a magyar egészségügy .
Csak ezt mantrázzák az olyanot mint Te :)

Hórukk 2017.02.11. 00:12:04

@superfrog: Látom a Calcium C-vitaminnal kombinálva még agy ellen is jó.

Hórukk 2017.02.11. 00:17:46

Páran akik itt a priznicet sírják vissza laírhatnák hogy pontosan hogyan csinálják.

EU zászlót mindenhova! 2017.02.11. 00:39:32

@ember100: De jobb. Csak most is megpróbáljátok eltagadni a valóságot.
Mi köze hozzá ?? Te tényleg ennyire sötét vagy? Nem hallottad még, hogy a kommunizmusnál csak az a rosszab, ami utána jön?

Szabványok 2017.02.11. 01:53:26

@isapur: Angliában a munkáspárti kormány fél évszázada kitalálta az állampolgári jogú egészségügyi ellátást. Magyarul a szocializmust az egészségügyben. Azóta ezzel szopnak. Még a XXI. században is annyira rossz az egészségügyi ellátás, hogy sok tekintetben még a magyar is jobb. Pl. tudok olyanról, aki hazajött szülni Angliából.

A Beatles Dr. Robert című dala is az NHS-t ekézi.

superfrog 2017.02.11. 02:01:34

@Hórukk: hát sztem haverom teljesen értelmes, nincs gond az agyával. viszont pont allergiás a darázscsípésre, tudod az olyan dolog amibe pár perc alatt belehal, ha nem szed valamit "agy ellen". és valószínüleg mivel nincs agya, a kálcium injekciót issza rettenetesen sok c vitaminnal, és akkor nem aggódik, hogy beér vajon élve a kórházba, avagy sem.mert az olyan agyatlanoknak, mint ő, ez működik. persze nem kétlem, hogy csak nála van így, nyilván ő egy helikopter, te meg baromi okos vagy.................. vagy lehet, hogy ő T1000-es?! bár akkor lehet inkább szilikonzsír kéne neki.

desw 2017.02.11. 02:20:35

@Rébusz:

"Az utóbbi években az itthon maradott magyaroknak mostmár gyakorlattá vált módon az arcába vágják, hogy milyen elmaradott országban élnek..."

Ez azért is különösen gusztustalan szerintem, mert a kivándorolt magyaroknak kb. semmi közük ahhoz, hogy kint esetleg jobb valami. Csak beleültek a mások által létrehozott készbe és köpködnek vissza.

Egyébként nem újkeletű dolog a szar angol eü, évek óta ez van, és csak rosszabb lesz.

Nem véletlenül járnak haza kezelésekre, szülésre, ... a kinti magyarok a köpkődésük ellenére.

Gondban csak akkor lesznek, ha végre "összefésülik" a TB rendszereket az EU-ban, mert akkor jó kis büntetés lesz azoknak, akik egyszerre két helyen rendelkeznek TB-vel.

lolligagger 2017.02.11. 03:16:28

@desw: Hiaba mondod ezt a sok hugyagyunak akik el vannak ajulva Angliatol. Megvan a kulimunka, a fozofulkes garzon, a doktorok angolos udvariassaggal kozlik veled, hogy nincs korhazi ferohely. Alomvilag!

archangel1528 2017.02.11. 03:49:13

A brit állami egészségügy leginkább azért került ennyire válságos helyzetbe, mert a bevándorlók gyors létszámgyarapodását nem követte az egészségügy hasonló arányú fejlesztése.

n3spr3ss0 2017.02.11. 07:27:31

Ezt asok faszságot olvasva a nyugati eü.ellátásról,már értem miért élnek 10-20 évvel tovább az emberek,mint nálunk,vagy már a hetvenes évek elején NSZK-ban Hilton színvonalon tálalták az ebédet a nővéremnek a szülés után.Az biztos,a siránkozás ott nincsen ingyen,meg még a köszönés sincs.

EU zászlót mindenhova! 2017.02.11. 10:17:09

@n3spr3ss0: Olvastad a történetet-talán épp ezen blogon-amelyben a GB-ben dolgozó, eü. hozzájárulást rendszeresen fizető magyar azt nem tudta elérni 2 hónapon keresztül, hogy egyáltalán kivizsgálják hogy miért fáj egyre jobban a gerince?
Végül inkább hazajött, és itt mutatták ki , hogy jóindulatú gerincdaganata van, majd Pécsen meg is operálták.

No comment...

EU zászlót mindenhova! 2017.02.11. 10:18:43

@Szabványok: Rengetegen jönnek haza, ha komolyabb beavatkozásról van szó.

ember100 2017.02.11. 13:36:41

@EU zászlót mindenhova!:
Helló !

Ne izgulj be mert agyvérzést kapsz és nem biztos hogy túléled :)
Lásd magyar egészségügy !

Hórukk 2017.02.12. 00:26:02

@superfrog: Hmm... "Pár perc alatt belehal..." ugye ezt saját tapasztalatból nem tudhatja, ebben talán egyetértesz velem. Az allergiás reakció ugyan veszélyes, életveszélyes is lehet, de azért a legtöbben túlélik szerencsére Magyarországon is és külföldön is. Kalciummal vagy anélkül. Nem tudod tehát, hogy milyen lenne ugyanez kalcium nélkül. Valszeg csak kicsit idegesebben menne be a haverod a kórházba. Akik viszont tudományosan vizsgálták, azok nem találták hatékonynak a kalciumot az allergiára. A C-vitamint meg hagyjuk, mert annak az allergiaellenes hatását még a magyar orvosok sem állítják.

Rébusz 2017.02.15. 16:16:38

Ma újra olvastam a magyar gyermekorvossal egy interjút. Döbbenetes. Mindaz, amit a nedves borogatásról, a kúpról és a homeopátiáról olvasni lehet. De roppant tanulságos az eset nekünk magyaroknak. Én a német nyelvterületek egészségügyét ismerem és ott a hideg borogatást teljesen elismerik, a homeopátiát pedig nagyon sok szakorvos praktizálja. Felháborítónak tartom, hogy a magyarokat félreinformálják, a homeopátia ellen az országban rendes lejáratókampány van nálunk egy ideje, mintha mi lennénk a legprimitívebb ország, ahol az emberek még hisznek ilyesmiben. Németországban, Ausztriában gyógyszertárban készítik a homeopátiás gyógyszereket és még nem homeopata szakorvosok is felírják, ha úgy látják jónak a többi hagyományos gyógyszer mellé. A homeopátiáról nem indítanék vitát, csak példának hozom fel, hogy a magyar gyakorlat az nem valami barbár dolog, az angliai pedig az orrba vezetett csővel sem tekinthető egy arisztokratikus megoldásnak. Szerencse, hogy a gyerekeimnek nem olyan gyerekorvosa van, aki az angliai tapasztalatait akarja Magyarországon a gyakorlatba átültetni.

2017.02.16. 05:45:56

Angliában simán méhen kívüli terhességre vagy agydaganatra is paracetamolt ad az orvos. Mert ennyit tudnak, és nem mernek mást, nehogy utána pereljék a kórházat valami gyógyszer mellékhatása miatt a parasztok. Szóval kapsz paracetamolt, ha eljutsz orvoshoz, mert iszonyatos várólisták vannak.
Specialistához, szakorvoshoz eljutni pedig kész tortúra. Gyermekgyógyász szakorvosuk nincs elég, teljesen normális, hogy általános orvos kezel gyerekeket, nincs nagyon külön gyermekorvosi rendelő.

Ahogy fentebb leírták, mentő nem megy ki, hacsak nem vagy nem lélegző, eszméletlen balesetes.

Magyarországon is elég szar az egészségügy, csak máshogy, de az összes angliai magyar ismerősöm hazajár fogorvoshoz, nőgyógyászhoz, belgyógyászhoz, allergológiára, ortopédiára is.

Rébusz 2017.02.16. 11:00:34

@Colonel H. Stinkmeaner: Ausztriában ugyanez a helyzet. Gyerekorvos egyetlen egy van, akihez egyszerre több város illetve falu tartozik. A gyereket általános gyerekorvos is kezelheti, aki pedig egészen más medikációt javasol, mint egy gyerekorvos, aki a legújabb trendekkel is tisztában van és felismeri az életkorra jellemző összefüggést. Például hogy torokgyulladástól is lehet elviselhetetlen, görcsös hasfájása egy kisgyereknek, de rengeteg eltérés van egy betegség lefolyásánál gyereknél és a javasolt kezelésnek is. A mentő csak a félholthoz megy ki, törés esetén is inkább taxit érdemes hívni, mert a tb benyújtja a számlát. Mindegy nekik, gyerek vagy felnőtt, igencsak csúnyán néznek és nem értik, miért nem várta meg a beteg a lázcsillapítás ellenére is újra és újra felszökő 41 fokos lázzal (a mentős mérte a helyszínen!) a másnapi háziorvosi rendelést.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • diszkriminans: @czerka: Nyugat-Európaban meg voltak társadalmi különbségek ugyanabban a korszakban, és mégis szabadabb vopt az itthoninál is a szexualitásy de a mostaninál itt és ott is. Szóval sokkal inkább a ko... (2018.05.25. 06:15) Miért vesztik el később szüzességüket a fiatalok?
 • diszkriminans: @Almandin: Nem értek egyet, nem tudatos elhatározás ez a szűzen maradás, hanem beléjük nevelt gátlások eredménye. A fiúk nem mernek kezdeményezni, mert a lovagiasság kultuszát nevelik beléjük, a lá... (2018.05.25. 06:09) Miért vesztik el később szüzességüket a fiatalok?
 • czerka: @Almandin: az ma ritka, aki a szexualitást bűnnek tartja. Bár ilyeneket is ismertem, fiút és lányt is, katolikus ifjúsági csoportban fanatizálódtak, rettenetesen nyomorulttá váltak, mert belehergelt... (2018.05.25. 01:04) Miért vesztik el később szüzességüket a fiatalok?
 • Brix: Egy a lènyeg: a szexuális viselkedésben ne kövessük a nyomorult amerikai ( USA) viselkedésmintákat, hanem tèrjünk vissza a 80- as évek NDK-s aranykorba...Most úgy tűnik, retrográd irányba megy mind... (2018.05.24. 23:03) Miért vesztik el később szüzességüket a fiatalok?
 • csakférfi: @Almandin: Basszus. "Nem érzi bűnnek a nemiséget" Hallgass már meg egy felvilágosító előadást róla amit tiniknek tartanak. A 19 éves gyerekem anno azt mondta "csupa horror sztori". "Védekezz.....me... (2018.05.24. 23:01) Miért vesztik el később szüzességüket a fiatalok?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es