Kívül tágasabb

Donald Trump 97 másodperce

2017.01.20. 06:42, Kívül tágasabb , 3 komment

Az új amerikai elnök (mint oly sokan az Egyesült Államokban) bevándorlók gyermeke. Illetve úgy pontos, hogy apai ágon a nagyszülők érkeztek Németországból, Donald Trump édesanyja viszont maga vándorolt be Skóciából. Mary Anne MacLeod élettörténete (és az a bizonyos 97 másodperc) megér egy posztot.

latogatas_skociaban_bal_szelen_a_novere_maryanne.jpgLátogatás Skóciában (bal szélen a nővére, Maryanne) 

Mary Anne MacLeod a Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis szigetén született és nőtt fel. A helyről annyit érdemes tudni, hogy maga a Külső-Hebridák több mint 100 szigetből áll, és annyira külső, hogy mintegy 70 kilométerre van Skócia partjaitól. Nagyjából tehát a világ végén. 

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, milyen nehéz lehetett ott az élet bő száz évvel ezelőtt, amikor 1912-ben Mary Anne MacLeod a Lewis legnagyobb településétől, Stornowaytől pár kilométerre fekvő Tongban megszületett. 

Édesapja (azaz Donald Trump nagyapja) a helyi postát üzemeltette, illetve később lett egy kis üzlete is. Ennek köszönhetően a család egy fokkal jobban élt, mint a helyi átlag, de azért gazdagnak minimális túlzással sem lehetne nevezni őket. 

Kilátástalan helyzetben 

Az első világháborút követő években a szigetre még a korábbinál is nehezebb idők köszöntöttek, a világégésben közel 1000 helyi is az életét vesztette, nem is beszélve arról a tragédiáról, amikor 1919-ben egy 200 katonát szállító hajó süllyedt el a kikötőtől nem messze – ők éppen a háborúból tértek haza. 

A MacLeod családban 9 gyermek volt, és mivel a gazdasági helyzet egyre rosszabb lett, egyre többen döntöttek a költözés mellett. Különösen a fiatalok, akik nem sok jóra számíthattak. 

Érdekes módon, nem Skóciát, vagy Angliát nézték ki a legtöbben, hanem Kanadát, mert akkoriban ott könnyebb volt boldogulni, ráadásul rengeteg embernek éltek már ott rokonai, akik tudtak segíteni a kezdetekben. 

Álmaiban Amerika 

Mary Anne MacLeod viszont New Yorkot választotta, mégpedig azért, mert nővére, Catherine, akkor már ott élt (eredetileg ő is Kanadába ment). A MacLeod-család egyébként meglehetősen vállalkozó szellemű volt, hiszen nyolc tagja is Amerikában kötött ki végül. 

1930-ban tehát Mary Anne fogta magát és a látogatóba hazaérkező Catherine-nel tartva, alig 18 évesen belevágott a nagy kalandba, hogy szolgálóként kezdje meg külföldi életét.

edesanyja_amerikaba_tartva.jpgÚtban Amerika felé

Egy gazdag családnál kezdett nannyként, ám viszonylag gyorsan elveszítette a munkáját, amikor jött a gazdasági válság. Ugyan 1934-ben egy rövid időre visszatért Skóciába, de ekkor már ismerte Frederick Trumpot, így nem volt kérdés, hogy hamarosan örökre visszaköltözik az Egyesült Államokba. 

Frederick Trump (az új amerikai elnök édesapja) német bevándorlók gyerekeként látta meg a napvilágot, és ingatlanfejlesztőként egyike volt New York legmenőbb, még egyedülálló fiatalembereinek. 

A pár aztán összeházasodott, és New York Queens negyedének jól menő részén telepedett le. Mary Anne MacLeod 1942-ben lett amerikai állampolgár, és 2000-ben, 88 éves korában hunyt el. Élete során többször is visszatért látogatóba szülőföldjére. 

Az 1946-ban született Donald Johnnak a mai napig él három unokatestvére Lewisban, ketten közülük a régi szülői házban, amit persze az elmúlt 100 évben azért átépítettek. 

Noha a család nem hajlandó szóba állni a médiával, egy helyi tanácsos, a testvéreket jól ismerő John A. MacIver a BBC-nek azt mondta, nagyon kedves, szelíd emberek, és ő abszolút megérti, hogy semmi szükségük nincs a felhajtásra. 

A látogatás 

Donald Trump egyszer, 2008-ban látogatott el édesanyja szülővárosába, ekkor találkozott unokatestvéreivel is. Akkor azt mondta, hogy ha jól tudja, 3-4 évesen egyszer már járt Lewisban, de nem nagyon emlékszik rá. 

Nos, a 2008-as látogatást sem húzta túl, biztosan nem ment rokonai idegeire, hiszen a BBC szerint 97 másodpercet töltött édesanyja volt otthonában. „Nagyon elfoglalt voltam, az egész világon munkahelyeket teremtettem, ezért nagyon, nagyon nehéz időt szakítanom arra, hogy visszajöjjek. De ez éppen megfelelő időpontnak tűnt, mert ott volt a repülőm… nagy boldog vagyok, hogy eljöttem és egyszer még visszatérek” – mondta akkor. 

Donald Trumppal akkor ott volt legidősebb nővére, a szövetségi bíróként dolgozó Maryanne is, aki viszont öccsével ellentétben rendszeresen látogatja Lewisban élő rokonait. 

„Ha bárkit is ünnepelni érdemes, akkor az Maryanne, aki rengeteget tett a szigetért. Donald megjött a repülőjén, aztán megint eltűnt. Egy fotó, ennyi volt az egész. Nem mondhatnám, hogy mély nyomot hagyott maga után” – mondta John A. MacIver.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr5512138595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

danaé 2017.01.20. 08:56:23

minden nem án bevándorló

röf 2017.01.21. 12:21:30

Vonyítsatok csak.....

Hozzászólóóó 2017.01.21. 17:29:34

@danaé:
Igen, Donald Trump "bevándorlók leszármazottja", és? Ez nincs ellentétben még a politikai ellenfelei által reáolvasott politikával sem.

Ugyanis nem azzal van a baj, ha valaki "bevándorló" vagy "migráns". Nem azzal van a baj önmagában, ha valaki nem ugyanabban az országban él, amelyben született. (Bár ha ez indokatlan éstömeges, az soha sem egészséges) Hanem azzal, hogyha valaki nem tartozik egy etnikai-kulturális-vallási tömbbe a lakóhely szerinti ország államnemzetével.

Ez a mi esetünkben a fehér-európai-keresztény kultúrkör, illetve etnikai csoport. Ha egy szlovák átköltözik Lettországba, ott letelepül, megtanul lettül, az ottani szokások szerint él, dolgozik, akkor egy lett hazafinak ezzel semmi gondja nem lehet, hiszen nem került idegen test az ország vérkeringésébe.

A "vérkeringés" azért is jó hasonlat, hiszen a testünket és vérünket alkotó vízmolekulák is folyton cserélődnek, egyedül az a fontos, hogy ez a testünk részévé válni tudó H2O legyen, az, hogy konkrétan ez vagy az a vízmolekula kering a vérünkben, tulajdonképpen nem fontos. De ha nem víz az, ami belénk kerül, hanem valami valami olyan vegyület, amely a testtel nem kompatibilis, abból jó sehogy sem sülhet ki.

Mondjuk a '60-as években egy angol számára, ha azt mondta, hogy ő "bevándorlásellenes", akkor egyértlemű volt, hogy az a csoport, amit ő ellenez, az jórészt egybeesik a fehér brit néppel nem kompatibilis néptömegekkel. Így ha nem is fogalmazott pontosan, a kalapácsa a szög tetejét találta el. Ma azonban aki "bevándorlásellenesként" azonosítja magát, az fordítva ül a lovon: ugyanis a nyugati országokban élő füstös illetve muszlim lakosok jó része nem bevándorló, hanem ott született (ld. jus soli) állampolgár, amelynek anyanyelve általában megegyezik az államnemzetével. Mégis egy etnikai-kulturális zárványt alkot, emészthetetlen falat az ország számára, és mint látjuk, kifejezetten káros is.

(Kitérés: ha pl. élne félmillió kínai vagy japán Pest megyében egy tömbben elosztva, és a saját negyedeikben többséget alkotva az ő szokásaik demoninálnak a mindennapi életet, az ugyan szokatlan lenne, de aligha állnának ki kínai fiatalok az "ő utcájukba" belépő fehérekkel kötekedni, fickifickizni, garázdálkodni, hiszen ehhez nem csak idegennek, hanem barbár vadember idegennek kell lenni.)

Amerikában a fehérek kisebbségbe kerülésétől tartó, és ezért a latin-ameriaki (és dél-ázsiai sötétbőrű) országokból jövő bevándorlást ellenző amerikai hazafiakra is azzal pirítanak rá a jobban felkészült liberálisok, hogy "mit ellenzed te a bevándorlást, a te is bevándorlók őse vagy amerika földjén!" - vö. "we are a nation of immigrants". Más kérdés, hogy ugye, mint a fentebb írtam, nem a "bevándorlást" kell ellenezni, hanem az etnikai inváziót, másrészt az USA "magkultúrája", "államnemzete" ugyan valóban nem őshonos amerika földjén, de mégis csak ők teremtettek civilizált országot ("nemzetet") arra a földre, nem a tűz körül táncoló-huhogó indiánok, így hát ez az ő birtoklevelük is.

Így hát, azt kéne visszakibálni nekik:
"Yes, we are indeed a nation of immigrants, more specifically a nation made by white european immigrants."

Mert aligha mesztic latin-amerikaiak, fekete afrikaiak, vagy indiai és hasonló dél-ázsiaiak hozták létre az USA-t, mint nemzetet, mint civilizált országot. És az angolszász protestáns magkultúrával kompatibilis más fehér-keresztény néptömegek bevándorlása erőssé tetté amerikát, az 1965-ös törvényváltozás óta bevándorlók meg csak visszarántják a barbarizmusba...

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es