Kívül tágasabb

A legveszélyesebb európai nagyvárosok

2016.12.29. 06:44, Kívül tágasabb , 70 komment

Egy adott város életminősége nagyban függ attól, mennyire érzi magát biztonságban az ember, mennyire kell tartania bűncselekményektől (nem is feltétlenül csak az erőszakosakra gondolunk), esetleg ne adj Isten terrortámadástól.

ukrajna_kijev_foto_pixabay_com_skyler-110.jpgA kijevi Majdan tér 

A Mercer egyike a világ legnagyobb HR-tanácsadó cégének, így aztán komoly súlya van a minden évben összeállított Életminőség Indexének, melynek részeként a különböző nagyvárosokat rangsorolják aszerint, hogy mennyire biztonságosak.

Az alábbi lista még 2015-ös adatok és események alapján készült (ezt fontos hangsúlyozni), és bár éppen ezért bizonyos mértékig torzít, de már csak azért is érdemes vetni rá egy pillantást, mert a nagy multicégek és más munkaadók is komolyan veszik.

A listán elfoglalt hely olyan tényezőkből áll össze, mint adott ország viszonya más államokkal, a belpolitikai stabilitás, a bűnözés mértéke, az állami erőszakszervek szerepe, stb.

A Mercer 450 várost rangsorolt, majd ezt felezte meg, és adat közre a munkavállalók számára legbiztonságosabb települések listáját. Európa általában véve elég jól szerepelt, de akadt azért pár meglepetés is. Az, hogy Párizs és London Európán belüli 12. és 11. helye ide tartozik-e, nagy kérdés… de lássuk, a TOP10-et – még egyszer hangsúlyozva: 2005-ös adatok alapján!

9.-10. Bukarest, Románia

Az erőszakos cselekedetek és a szervezett bűnözés aránya viszonylag alacsony a román fővárosban, ugyanakkor a széles körben elterjedt korrupció és a kisebb bűncselekmények miatt Bukarest végül a 79. helyen végzett.

9.-10. Zágráb, Horvátország

Zágrábnak is (csakúgy, mint sok más régióbeli országnak) a korrupció az egyik legnagyobb problémája, ezért is végzett (Bukaresthez hasonlóan) a 79. helyen.

7.-8. Riga, Lettország

A bevándorlásellenes megmozdulások mellett főleg a virágzó szervezett bűnözés és az igen jól szervezett prostitúciós hálózatok miatt lett Riga a 82. az összesített listán.

7.-8. Róma, Olaszország

Méghozzá holtversenyben az olasz fővárossal, ahol főleg a terrortámadásoktól kellett tartani 2015-ben, így a Mercer a listáján meglehetősen hátra helyezte.

6. Madrid, Spanyolország

A spanyoloknál elsősorban a gazdasági megszorításokat követő társadalmi elégedetlenség, és a főleg a fiatalok körében magas munkanélküliség, valamint az ezekből fakadó megmozdulások adtak okot tavaly aggodalomra, no és a 84. helyre.

5. Budapest

Ez mondjuk elég meglepő, de hát mindannyian emlékszünk 2015 augusztusára és szeptemberére, pontosabban a pár hétig tartó menekültválságra, ami ezek szerint olyan mély benyomást gyakorolt a nemzetközi pénzvilágra, hogy a magyar főváros rögtön a lista 93. helyére zuhant. Azért ez elgondolkodtató…

4. Szófia, Bulgária

A bolgároknak 2015 nem volt valami jó évük, a társadalmi elégedetlenség, a szegénység, a nyugdíjak csökkentése, valamint az elterjedt korrupció komoly feszültségekhez vezetett, így tulajdonképpen nem is olyan meglepő a lista 118. helye.

3. Athén, Görögország

Ezen annyira nem csodálkozunk, az évek óta tartó válság, a megszorítások, a szegénység és a bűnözés nem feltétlenül teszik a görög fővárost olyan nagyon kívánatos hellyé. Ráadásul 2015-ben elég komoly tüntetések is voltak, ráadásul minderre rájött a menekültválság is – szóval a görögöknek volt elég bajuk bőven. Mindez Athénnak a Mercer-lista 124. helyét érte.

2. Belgrád, Szerbia

Noha az erőszakos bűncselekmények visszaszorultak Belgrádban, a bevett gyakorlatnak számító korrupció és a megvesztegetések, zsarolások, a nagyon elterjedt tolvajlás és vandalizmus a második legrosszabb európai nagyvárossá teszik, egyben a lista 131. helyére jogosítják fel.

1. Kijev, Ukrajna

Érthető módon nagyon messze leszakadva találjuk az ukrán fővárost, aligha kell részleteznünk, miért. Ha nem lenne elég a folyamatos háborús feszültség (még mindig a 2015-ös állapotokat figyelembe véve), a tolvajlás, vandalizmus, erőszakos tüntetések mind elveszik az ember kedvét attól, hogy Kijevbe költözzön.

(Fotó: pixabay.com/skyler-110)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: felmérés Mercer

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása