Kívül tágasabb

Sokba kerülne Donald Trump álma

2016.11.29. 06:46, Kívül tágasabb , 10 komment

A megválasztott amerikai elnök egyik sokat hangoztatott elképzelése az ipari termelés (egy részének) visszavitele az Egyesült Államokba. Donald Trump erről rengeteget beszélt a választási kampányba, ám a programpont egyik meglehetősen fontos eleméről kevés (értsd: szinte semennyi) szó (sem) esett: mit jelentene mindez az árak szempontjából. A Business Insider most besegített a politikusnak és pár népszerű termék esetében megpróbálta megállapítani.

donald_trump_foto_facebook_com_donaldtrump_1.jpg

iPhone

Az Egyesült Államokban a magyarországinál jóval nagyobb piaci részesedéssel rendelkező mobilmárka összeszerelője, a kínai Foxconn a Nikkei Asian Review közelmúltbeli híre szerint elgondolkodott már a gyártás Amerikába telepítésén, ám végül arra jutott, hogy ez közel megduplázná az iPhone-ok egyébként sem alacsony árát.

Hasonló következtetésre jutott a Marketplace is, amely szerint ha minden részegységet az Egyesült Államokban gyártanának, és ott is szerelnék össze a telefonokat, akkor azok a kiskereskedelmi forgalomban akár 2000 dollárba is kerülnének.

Az IHS Markit Technology vezető elemzője szerint ráadásul ezek a becslések nem vesznek figyelembe egy sokkal nagyobb problémát, jelesül: honnan lenne elegendő munkaerő?

A korábban a Foxconnál is dolgozó Dan Panzica szerint a részegységek gyártását és a telefonok összeszerelését Kínában körülbelül 150 ezer munkás végzi.

„Ha összeadjuk a GE, a GM és a Ford munkásainak létszámát, az még mindig 20 százalékkal kevesebb, mint a négy Foxconn-gyáré összesen. Hol lenne amerikai város, amely képes befogadni egy 60 ezer főt foglalkoztató gyárat?” – tette fel a kérdés a szakember.

Farmer

Ha a dupla ár durva a mobiltelefonok esetében, akkor még húzósabb áremelkedéssel kellene számolni a ruházati termékeknél – állítja Dan Panzica, egyszerűen azért, mert (szemben az iPhone-okkal) a farmerek és pólók esetében az árban sokkal nagyobb szerepe van a munkaerő költségének, márpedig a ruházati termékeket jellemzően nagyon olcsó régiókban gyártják. 

„Vietnamban 2 dollár 50 cent, Bangladesben 1 dollár 80 cent az órabér” – emlékeztetett az elemző. Az Egyesült Államokban óránként 25-30 dollár alatt nem nagyon találnának senkit (pláne, ha a mexikóiakat is kiutasítják, tesszük hozzá gyorsan), tehát ha csak egy órányi munkával számolunk egy termék esetében, az már 25 dolláros áremelkedés. (Azért ez a 25-30 dollár kicsit soknak tűnik innen, Európából, de fogadjuk el az elemző érvelését.) 

Egyébként ezt bizonyítja egyes márkák árképzési gyakorlata is, például a Levi’s-nek van az Egyesült Államokban gyártott farmerje, ami 348 dollárba került, míg a normál változatot 128 dollárért árulják. 

Tévé 

A televíziók esetében azért más a helyzet, mert a méretek és a szállítási költségek miatt eddig sem vitték nagyon messzire a gyártást az Egyesült Államokról – egészen konkrétan csak Mexikóig. 

Ráadásul van olyan márka, amely jelen pillanatban is az Egyesült Államokban gyártja és szereli össze a készülékeket (az Element Electronics), és tévéi ugyan nem a legjobb minőségűek, de nem drágábbak, mint a többi. 

Edzőcipő 

Az Egyesült Államokban árusított lábbelik jelentős részét jelenleg Ázsiában gyártják, az Amerikában eladott edzőcipők 97-99 százalékát az országon kívül készítik. 

A New Balance nevű márka árai például 65 dollárnál kezdődnek, ám az amerikai gyártmányú cipők közül a legolcsóbbak is 165 dollárba kerülnek. Hasonló a helyzet mondjuk a Reebok esetében is, melynek szintén vannak az Egyesült Államokban gyártott cipői, melyek ára 167 dollárnál kezdődik, míg egyébként Reebok-cipőt már lehet kapni 80 dollárért is. 

(Fotó: facebook.com/DonaldTrump)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr612007372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

MasterMason 2016.11.29. 10:40:34

Ez a cikk csak arról szól, hogy a gyártulajdonosok nem akarnak lemondani az extra olcsó rabszolgamunkáról, arról, hogy szarért húgyért dolgoztatva embereket jóval nagyobb profitot tehessenek el. Persze mindezt valójában olyan áron, hogy rossz mindenkinek. Igazából ezek a vállalatok nem kereskedni szeretnek hanem szakítani, nem azért szereltetik össze Kínában mert akkor olcsóbb lesz számodra a termék, ez kamu, azért ott szerelteti össze mert akkor nagyobb lesz neki a haszon.

Elég csak pl az oculus rift-re gondolni, két 25 dolláros telefonkijelzőt beletesznek egy műanyagba és ráírják, hogy 600 dollár... Vagy ha megnézed a szintén Kínában gyártott okos telefonok ugyanazt tudják mint egy iPhone, sőt még sokkal többet és negyed áron meg lehet venni...

Akkor miért mondja bárki, hogy azért olcsó az iPhone mert Kínában szerelik össze?! Dehogy olcsóbb, annak ellenére is olyan kurva drága...

desw 2016.11.29. 14:14:53

@MasterMason:

"Akkor miért mondja bárki, hogy azért olcsó az iPhone mert Kínában szerelik össze?! "

Ezt ki mondta? Az állítás az volt a cikkben, hogy ha Amerikába vinnék a gyártást, akkor még drágább lenne.

"Dehogy olcsóbb, annak ellenére is olyan kurva drága..."

Ne a magyar minimálbérhez nézd! Az a 6-700 dollár nem egy nagy összeg kint a 25 dollár körüli órabérhez képest.

M. Péter 2016.11.29. 21:25:04

A varrónők nem 25-30 dolláros órabérért dolgoznának, hanem inkább 10-ért. A minimálbér 7.25$/óra.

desw 2016.11.30. 03:21:25

@M. Péter:

És a varrónőknek járna ájfón?

Colonel H. Stinkmeaner 2016.11.30. 03:32:23

A zárójeles megjegyzések a posztoló részéről roppant irritálóak.

"Az Egyesült Államokban óránként 25-30 dollár alatt nem nagyon találnának senkit (pláne, ha a mexikóiakat is kiutasítják, tesszük hozzá gyorsan)"

Tegyük hozzá gyorsan, hogy az illegális bevándorló semmilyen adót nem fizet az USA-ban, csak a sakes tax-t, amikor boltban vásárol. Ellenben küldik haza, délre Western Unionnal meg átutalással a dollár százmilliárdokat évente, ez a pénz pedig kiesik az amerikai gazdaságból. Az illegálisok pedig jogosultak a kölykeiket ingyen iskolába járatni és segélyeket felvenni az USA-ban, mert sajnos a rendszer ilyen, nem szűrik, hogy valaki állampolgár-e vagy legális tartózkodásija van-e.

25-30 dolláros órabérnek sok amerikai nagyon örülne. Nem gondolom, hogy betanított varrónők ennyit kapnának, de akárhogy is, jobb lenne amerikai embereket alkalmazni, akik most munkanélküliek, mert úgy nekik nem kellene segélyt adni, fizetést kapnának a munkájukért. Összességében olcsóbb lenne társadalmi szinten, mint mindent Kínában gyártatni, ezért oda eladósodni külkereskedelmi deficit révén, meg a mexikói illegálisokat fizetni, akik viszik, utalják ki a pénzt az USA-ból.
A pénz útját kellene követni! A pénz jelenleg az USA-ból ömlik kifelé Kínába, Mexikóba. Ezt kell megállítani. Ha a gyártás visszavitelével sikerülne a pénzt az USA-ban tartani, akkor azt az amerikai otthon költené el, fektetné be, az amerikai gazdaság és a jólét tovább nőne tőle.
Ma minden ország kiszipolyozza az amerikai piacot, pénzt vonnak el onnan. Trumpnak a feladata ezt megfordítani.

iPhone esetén első lépésnek már az is jó lenne, ha az Apple adót fizetne az USA-ban. Ugyanis ezek a hatalmas tech cégek arról híresek, hogy sehol se adóznak.

Colonel H. Stinkmeaner 2016.11.30. 03:33:55

@Colonel H. Stinkmeaner: "az illegális bevándorló semmilyen adót nem fizet az USA-ban, csak a sakes tax-t, amikor boltban vásárol"

Sales tax akart az lenni...

desw 2016.11.30. 07:50:33

@Colonel H. Stinkmeaner:

"iPhone esetén első lépésnek már az is jó lenne, ha az Apple adót fizetne az USA-ban. Ugyanis ezek a hatalmas tech cégek arról híresek, hogy sehol se adóznak. "

Mondjuk az USÁ-ban a egyik legmagasabb a corp. tax, annyira azért nem kellene meglepődni ezen. Évek óta megy az egyezkedés a kormányzat és a cégek között az alacsonyabb adókulcsokért, zero sikerrel, így marad a pénz Ázsiában. Egyszerű ez!

"Tegyük hozzá gyorsan, hogy az illegális bevándorló semmilyen adót nem fizet az USA-ban, csak a sakes tax-t, amikor boltban vásárol."

No, igen! Ezért lenne sokkal igazságosabb és egyszerűbb, ha csak fogyasztási adó lenne (Magyarországon is). Jelenleg csak a legálisan dolgozó cégeket és alkalmazottakat fingatják a sok adóval és járulékkal, a feketézők csak röhögnek. Ha csak fogy. adó lenne, akkor mindegy lenne, hogy rablásból van a pénze vagy tisztességes munkából, ugyanannyi adót fizetne mindenki.

karandash 2016.12.01. 06:42:27

@desw: ha Trump leszállítja az adókat, amire minden esély meg is van, akkor a szélbalos Bernie Sanders fanatikusok szájhabzást kapnak. Mert ugye a gonosz nagy cégeket szerintük szét kell adóztatni.

A legnagyobb cégek meg nem hogy Ázsiában fizetnének adót az USA helyett, hanem egyszerűen sehol se fizetnek.

karandash 2016.12.01. 06:46:31

@Colonel H. Stinkmeaner: Amerikában már egy generációnyi fekete szokott rá a food stampen élésre, őket már nehéz lesz visszavezetni a munkaerőpiacra, ha sok gyárat vissza is visznek Amerikába Trump alatt. A segélyen élők szemében mindenki fasiszta, aki nem növeli a segélyeiket.
Én széles körű adócsökkentést és a közszféra leépítését várom Trumptól.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.02. 01:10:08

Mai hir: Trump megegyezett Carrier-rel.Nem viszik a gyarat Mexicoba, hanem itt tartjak az USA-ban, megmentve kb. 1000 munkahelyet.
Nem vagyok egy makrogazdasagi szakember, de erdekes tema, mivel epp MBA targyak tanulasa kapcsan kicsit betekintest nyerhettem ebbe a temakobe, es ezzel a megjegyzessel egyetertek:
"the Information Technology and Innovation Foundation, a research and advocacy group, said in a statement.“It sets the precedent that growing, attracting and retaining globally traded, innovation-based industries that are both high-value and pay high wages is central to U.S. economic growth,’” the group added. “But to achieve that, we must go beyond individual deals and focus on creating an overall economic ecosystem that incentivizes these companies to call the United States home.”

www.nytimes.com/2016/12/01/business/economy/trump-carrier-pence-jobs.html?_r=0

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es