Kívül tágasabb

Sokba kerülne Donald Trump álma

2016.11.29. 06:46, Kívül tágasabb , 10 komment

A megválasztott amerikai elnök egyik sokat hangoztatott elképzelése az ipari termelés (egy részének) visszavitele az Egyesült Államokba. Donald Trump erről rengeteget beszélt a választási kampányba, ám a programpont egyik meglehetősen fontos eleméről kevés (értsd: szinte semennyi) szó (sem) esett: mit jelentene mindez az árak szempontjából. A Business Insider most besegített a politikusnak és pár népszerű termék esetében megpróbálta megállapítani.

donald_trump_foto_facebook_com_donaldtrump_1.jpg

iPhone

Az Egyesült Államokban a magyarországinál jóval nagyobb piaci részesedéssel rendelkező mobilmárka összeszerelője, a kínai Foxconn a Nikkei Asian Review közelmúltbeli híre szerint elgondolkodott már a gyártás Amerikába telepítésén, ám végül arra jutott, hogy ez közel megduplázná az iPhone-ok egyébként sem alacsony árát.

Hasonló következtetésre jutott a Marketplace is, amely szerint ha minden részegységet az Egyesült Államokban gyártanának, és ott is szerelnék össze a telefonokat, akkor azok a kiskereskedelmi forgalomban akár 2000 dollárba is kerülnének.

Az IHS Markit Technology vezető elemzője szerint ráadásul ezek a becslések nem vesznek figyelembe egy sokkal nagyobb problémát, jelesül: honnan lenne elegendő munkaerő?

A korábban a Foxconnál is dolgozó Dan Panzica szerint a részegységek gyártását és a telefonok összeszerelését Kínában körülbelül 150 ezer munkás végzi.

„Ha összeadjuk a GE, a GM és a Ford munkásainak létszámát, az még mindig 20 százalékkal kevesebb, mint a négy Foxconn-gyáré összesen. Hol lenne amerikai város, amely képes befogadni egy 60 ezer főt foglalkoztató gyárat?” – tette fel a kérdés a szakember.

Farmer

Ha a dupla ár durva a mobiltelefonok esetében, akkor még húzósabb áremelkedéssel kellene számolni a ruházati termékeknél – állítja Dan Panzica, egyszerűen azért, mert (szemben az iPhone-okkal) a farmerek és pólók esetében az árban sokkal nagyobb szerepe van a munkaerő költségének, márpedig a ruházati termékeket jellemzően nagyon olcsó régiókban gyártják. 

„Vietnamban 2 dollár 50 cent, Bangladesben 1 dollár 80 cent az órabér” – emlékeztetett az elemző. Az Egyesült Államokban óránként 25-30 dollár alatt nem nagyon találnának senkit (pláne, ha a mexikóiakat is kiutasítják, tesszük hozzá gyorsan), tehát ha csak egy órányi munkával számolunk egy termék esetében, az már 25 dolláros áremelkedés. (Azért ez a 25-30 dollár kicsit soknak tűnik innen, Európából, de fogadjuk el az elemző érvelését.) 

Egyébként ezt bizonyítja egyes márkák árképzési gyakorlata is, például a Levi’s-nek van az Egyesült Államokban gyártott farmerje, ami 348 dollárba került, míg a normál változatot 128 dollárért árulják. 

Tévé 

A televíziók esetében azért más a helyzet, mert a méretek és a szállítási költségek miatt eddig sem vitték nagyon messzire a gyártást az Egyesült Államokról – egészen konkrétan csak Mexikóig. 

Ráadásul van olyan márka, amely jelen pillanatban is az Egyesült Államokban gyártja és szereli össze a készülékeket (az Element Electronics), és tévéi ugyan nem a legjobb minőségűek, de nem drágábbak, mint a többi. 

Edzőcipő 

Az Egyesült Államokban árusított lábbelik jelentős részét jelenleg Ázsiában gyártják, az Amerikában eladott edzőcipők 97-99 százalékát az országon kívül készítik. 

A New Balance nevű márka árai például 65 dollárnál kezdődnek, ám az amerikai gyártmányú cipők közül a legolcsóbbak is 165 dollárba kerülnek. Hasonló a helyzet mondjuk a Reebok esetében is, melynek szintén vannak az Egyesült Államokban gyártott cipői, melyek ára 167 dollárnál kezdődik, míg egyébként Reebok-cipőt már lehet kapni 80 dollárért is. 

(Fotó: facebook.com/DonaldTrump)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása