Kívül tágasabb

Hol élnek a legtovább a világon?

2016.10.03. 06:41, Kívül tágasabb , 36 komment

A magunk részéről szeretnénk jó sokáig élni, lehetőleg minél nagyobb testi, lelki és mentális egészségben, ezért nem kis érdeklődéssel néztük át a World Economic Forum listáját, mely ebből a szempontból rangsorolt 138 országot. Megmutatjuk az ebből a szempontból tíz legjobb országot, és az is kiderül, hogyan is állunk mi, magyarok.

idosek_foto_filckr_com_pedro_ribeiro_simoes.jpg

A World Economic Forum közelmúltban közreadott listája (Global Competitiveness Survey) rendkívül részletesen és sok szempontból méri fel a vizsgált országokat. Az egyik ilyen szempont például az, hogy melyik országban milyen hosszú életre számíthatnak az ott élők.

A jó hír az, hogy a lista élén álló első 30 országban az átlagéletkor meghaladja a 80 évet (a lista végén álló Lesothóban nem éri el az 50-et), a rossz hír az, hogy ebben Magyarország nincs benne.

Az aligha lep meg bárkit is, hogy hosszú életre elsősorban a gazdaságilag fejlett országokban számíthatnak az emberek, nyilván a fejlett egészségügy, és az egészségesebb táplálkozási lehetőségek miatt.

Érdekes, és nem túl bíztató jelenség, hogy egyes gazdaságilag fejlett országokban alacsonyabb a várható élettartam, mint gondolnánk, elsősorban a lelki egészséggel kapcsolatos gondok miatt.

Lássuk tehát a közvetlen élvonalat, rögtön egy hármas holtversennyel! 

9.-11. Dél-Korea (82,2 év) 

Az elmúlt években nőtt a várható élettartam az ázsiai országban, elsősorban azért, mert a gazdaság fejlődése megerősített a középosztályt. Az OECD ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a légszennyezettség még mindig nagyon magas, ami problémákat okozhat. 

9.-11. Luxemburg (82,2 év) 

A nagyhercegségben igen magas az egy főre eső jövedelem, minden adott az egészséges táplálkozáshoz, életmódhoz, és persze a jó egészségügyhöz, nem csoda, hogy sokáig élnek. 

9.-11. Izrael (82,2 év) 

Érdekes, hogy Izraelben a férfiak húzzák felfelé az átlagos életkort, a világon itt az egyik legmagasabb a várható élettartamuk. 

8. Ausztrália (82,3 év) 

Az Egészségügyi Világszervezet elsősorban az egészségesebb életmódnak és a folyamatosan fejlődő egészségügynek tudja be az ausztrálok jó eredményét. 

7. Franciaország (82,4 év) 

Az OECD-országok között a franciáknál az egyik legalacsonyabb az elhízottak aránya, nem csoda, hogy sokáig élnek. (És jó a bor is, de ezt már csak mi tesszük hozzá.) 

6. Szingapúr (82,6 év) 

Az elmúlt harminc évben sokat nőtt a várható élettartam az országban, ezt elsősorban annak köszönhetik, hogy sokat áldoznak az egészségügyben a megelőzésre. 

5. Olaszország (82,7 év) 

A The Lancet orvosi szaklap szerint az olaszok azért élnek ilyen sokáig, mert nagyon kicsit a szegények és a gazdagok közötti rés, azaz a lakosság jelentős része jut hozzá egészséges és friss ételekhez, ami a szegényeknek sok országban a luxus kategória. 

4. Svájc (82,8 év) 

Svájc gazdag ország, ami azt jelenti, hogy lakói számára elérhető a minőségi egészségügy és a megfelelő táplálkozás. 

3. Spanyolország (83,1 év) 

Aki már valaha fogyókúrázott (vagy akár csak kacérkodott a gondolattal), biztosan hallott a mediterrán diétáról, amit a spanyolok alapból nyomnak. A sok friss zöldség, a hal, az olívaolaj – ezek mind hozzájárulnak a hosszú élethez. 

2. Japán (83,6 év) 

Lassan már nem is meglepetés, hogy nem a távol-keleti ország áll az élen, hiszen három éve „csúsztak vissza” a második helyre. Az ok elkeserítő, és pontosan mutatja a modern társadalom problémáit is: a női lakosság körében egyre magasabb öngyilkossági arány. A hagyományosan egészséges étkezési szokások azért még így is a közvetlen élbolyban tartják Japánt. 

1. Hongkong (84 év) 

A kiegyensúlyozott, egészséges étkezési szokások és a tea fogyasztása mellett sok szaklap arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendkívül elterjedt tai chi harcművészet népszerűsége indokolja a helyiek hosszú életét. 

Mielőtt végül csak elárulnánk Magyarország helyezését, nézzünk pár érdekesebb országot: Ausztria (19. hely – 81,3 év), Egyesült Királyság (24. – 81,1), Németország (25. – 80,8), Egyesült Államok (34. – 78,9). 

Magyarország az 52. helyen található 75,9 éves várható élettartammal. 

A teljes listát itt lehet megnézni, érdemes végigböngészni!

(Fotó: flickr.com/Pedro Ribeiro Simoes)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása