Kívül tágasabb

Tíz dolog, amin meglepődsz Amerikában

2016.09.10. 06:43, Kívül tágasabb , 107 komment

Rengeteg meglepő dologgal találkozik az egyszeri európai az Egyesült Államokban, ezek egy része mondjuk magyarként szinte értelmezhetetlen, és itt most nem csak a gasztronómiai furcsaságokról van szó, hanem a készpénz folyamatos visszaszorulásáról, vagy akár a munkahelyi szabadságolásokról. Következzen tíz meglepő, de legalábbis furcsa dolog Amerikából!

egyesult_allamok_kaja_sajat.jpg

1. Jegesek

Ha már visszatért a nyár, akkor kezdjük rögtön a hideggel: az Egyesült Államokban ugyanis az italok egy jelentős részét (de főleg az üdítőket és a vizet) telepakolják jéggel. Nem spórolni akarnak (erről a következő pontban részletesebben), egyszerűen csak így szokták meg. Nem túlzás, hogy néha egy pohár üdítőben több a jég, mint az ital.

2. …ami viszont ingyen újratölthető

Aligha a rengeteg jég miatt, de elég félelmetes tempóban hordják az étteremben az ember elé az üdítőt (illetve gyorsétteremben annyiszor lehet ingyen újratölteni az italt, ahányszor az ember kedve tartja). Sokszor még azt sem várja meg a pincér, hogy az előző adag elfogyjon. Speciel nem csodálkozunk, hogy az elhízás népbetegség.

3. Az adagok méretei

Ha már az elhízás: akkora adagokat hoznak, hogy még az ezen a téren rutinosnak mondható magyar gyomor is keresztbe áll tőle. Mondjuk simán elvihetjük a maradékot, de a dolog tud félelmetes lenni.

4. Mit meg nem esznek!?

Ráadásul elképesztő párosításokat tudnak kitalálni, élén a juharsziruppal megküldött baconnel, de a mályvacukor-édes burgonya és a fagylaltos üdítő sem semmi európai szemmel nézve.

5. Kérdések minden mennyiségben

Személyes tapasztalat, hogy szinte stresszeli az embert a rengeteg kérdés egy-egy étteremben. Milyen legyen a péksütemény: fehér, teljes kiőrlésű, barna, félbarna? Milyen sajtot kérünk bele? És milyen zöldséget? Milyen legyen a hús? Ez persze így leírva talán nem tűnik annyira keménynek, de a helyszínen a sorban állva hirtelen megválaszolni 20-25 hasonló kérdést tud stresszes lenni.

És akkor még csak egy szendvicset rendeltünk.

6. Adók

Európában a termékek bruttó ára van kiírva, nem is okoz semmilyen gondot ilyen szempontból a vásárlás. Az Egyesült Államokban viszont teljesen más a rendszer, egyrészt mert van, ahol a bruttó árat írják ki, ám van, ahol csak a nettót, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy államonként változhat az adó mértéke. Ember legyen a talpán, aki tudja, mennyit fizet majd a pénztárnál.

7. Légkondi

A jégnél már említettük az ameriaiak hidegimádatát, nos, ez igaz a légkondik állandó használatára, ráadásul sokszor olyan hideget csinálnak, hogy befagy az ember hátsó fele.

8. (Kész)pénztelenül

Jó, manapság azért már mindenkinél van bankkártya, és a készpénz Európa nagy részében visszaszorulóban van, de Amerikában szinte mindent kártyával fizetnek az útdíjtól kezdve a rágóig, szóval filléres tételeket is.

9. A lehetőségek végtelen tárháza

Nem csak az ország, és az adagok nagyok, hanem a szupermarketek is, ahol ráadásul akkora választék van, hogy az ember csak kapkodja a fejét, pedig már Magyarországon sem lehet egyetlen szavunk sem. No de amikor egyetlen termékfajtából van egy egész polcsor? Vagy több tucat különféle márkájú tej? A chipsek megszámlálhatatlan számú változata?

10. És mi lesz a vakációval?

Lehet, hogy pont szeptember elején ez keveseket izgat, azért nem semmi, hogy 2013-ban az amerikaiak 169 millió fizetett szabadnapot dobtak ki a kukába, magyarul nem vettek ki. Gyakorlatilag a fél ország egyetlen szabadságon töltött nap nélkül nyomta le az egész évet, ami Európában elképzelhetetlen. Pláne, hogy az egyetlen fejlett ország, ahol nincs törvényben lefektetve a fizetett szabadnapok száma.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Egyesült Államok

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása