Kívül tágasabb

A profi futball az új dohányzás?

2016.05.31. 06:43, Kívül tágasabb , 4 komment

Riasztó, már-már járványos méreteket ölt a demencia a 60 fölötti volt profi futballisták között – derül ki a Telegraph legfrissebb cikkéből. A brit lap által megkérdezett szakértők szerint a helyzet hasonló ahhoz, mint ami a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatot jellemezte az 1950-es és 1960-as években.

angol_vilagbajnok_focicsapat_1966.jpgAz angolok egyetlen világbajnok csapata - drága árat fizettek?

Idén 50 éve, hogy az angol labdarúgás mindmáig egyetlen világbajnoki címét szerezte. Az akkor győztes csapat nyolc, még élő mezőnyjátékosából négyen szenvednek súlyos memóriazavarban és / vagy demenciában.

Ray Wilsont, Martin Peters-t és Nobby Stilest egyaránt a hatvanas éveikben diagnosztizálták Alzheimer-kórral, míg Jack Charlton hetvenes évei vége óta szenved komoly emlékezetzavartól.

A statisztika azt mutatja, hogy a 65-69 éves férfiaknál minden hetvenötből egy, míg a 80-84 évesek körében minden tizedik harcol az Alzheimerrel, ehhez képest a világbajnokok 50 százalékos aránya elég rémisztő a Telegraph által megkérdezett szakértők szerint.

„Kizárt, hogy véletlen egybeesésről lenne szó – inkább már-már járványos méretről beszélhetünk” – nyilatkozta a brit lapnak John Stiles, Nobby Stiles fia, aki egyébként maga is profi futballista volt.

A Telegraph éppen ezért kampányt indít a labdarúgás és az agykárosodás közötti lehetséges kapcsolat feltárására, mert (mint írja) „botrányos” ahogyan a sportág vezetői szándékosan nem vettek tudomást a jelenségről. Most viszont úgy tűnik, az angol szövetség, a profi játékosok szervezetével karöltve hajlandó beszállni egy komolyabb vizsgálatba, esetleg más sportágakat is bevonva.

A fejelés és az ütközések

A fent felsorolt esetek ráadásul csak a jéghegy csúcsát jelentik – ezt már a lap által megkérdezett, de névtelenséget kérő interjúalany mondta, aki tudja, mit beszél, hiszen az angol futball egyik legnagyobb alakjának közeli családtagja. A forrás szerint ugyanis több hajdani klasszis küzd visszavonultan hasonló problémával, míg többen attól rettegnek, hogy őket is utoléri a betegség.

A feltételezések szerint az agyi problémákat a rengeteg fejelés és (hasonlóan az amerikai futballhoz) a játék közben előforduló ütközések okozhatják.

A Birminghami Egyetem professzora, Dr. Michael Grey a jó fél évszázada a tüdőrák és a dohányzás közötti kapcsolatról kirobbant vitához hasonlította a helyzetet.

„Akkoriban a dohányvállalatok azt állították, semmilyen kapcsolat nincs a cigarettázás és a tüdőrák között. Az 1950-es és 1960-as években ugyan semmilyen perdöntő bizonyíték nem létezett, de mindenki tisztában volt az igazsággal. Most éppen ezen a ponton vagyunk: nincs perdöntő bizonyíték, így aztán könnyű azt mondani, hogy ezek a volt futballisták egyébként is megbetegedtek volna. De ha az ember jobban megnézi a teljes népességre vonatkozó arányokat, és aztán vet egy pillantást a ’66-os világbajnok csapat tagjaira, akkor megrémül” – fejtette ki a professzor.

„Egész egyszerűen sokkoló a FIFA, az FA és a PFA viselkedése. Egyszerűen érthetetlen, miért nem támogattak egy független vizsgálatot” – tette hozzá Dr. Michael Grey a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget, az angol testületet és a profi játékosok szervezetét hibáztatva.

Vizsgálat indul 

Most azonban a jelek szerint változhat a helyzet, ugyanis utóbbi szervezet ügyvezető igazgatója, Gordon Taylor is elismerte, több volt profi labdarúgó (köztük „néhány relatív fiatalember”) is megkereste őket hasonló problémával.

„Teljesen át tudom érezni a frusztrációjukat, a kérdéssel foglalkozni kell. Most eljött a pillanat, de még mindig nem lépünk elég gyorsan. Csalódott lennék, ha az év végéig nem indulna be egy komoly kutatás a témában” – tette hozzá Gordon Taylor.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása