Kívül tágasabb

Szex 60 fölött: a kliséktől szabadon

2016.02.17. 06:45, Kívül tágasabb , 11 komment

Nem is olyan régen már írtunk a 60 fölötti szingli életformáról, az angolban freemale-nek nevezett jelenségről. Most azt próbáljuk megnézni, miért is válnak el olyan sokan 60 éves koruk után, és mi is történik velük ilyenkor.

dustin_hoffmann_es_barbra_streisand_foto_universal_pictures.jpgDustin Hoffmann és Barbra Streisand a Vejedre ütök című filmben (Fotó: Universal Pictures) 

Sajnos pontos magyar adatokkal nem tudunk szolgálni, de Nyugat-Európában érdekes módon a statisztika szerint elsősorban a nők kezdeményezik a válást, méghozzá nem is kis arányban: a perek 69 százalékát ők indítják.

Ruth Knight londoni pszichoterapeuta úgy tapasztalta saját praxisában, hogy az egyre több válóper oka az, hogy tovább élünk, ma 50-60 évesnek lenni nem ugyanaz, mint akár 20 évvel ezelőtt. Az emberek úgy érzik, sok jó évük van még, amit boldogan akarnak tölteni, és a válás sem jelent már olyan megbélyegzést, mint korábban.

Mondd, te mit választanál?

Az, hogy egy érett (szándékosan nem időset írtunk!) nő egyedül él, ma már társadalmilag is teljesen elfogadott, ami megkönnyíti azon nőknek a dolgát, akik úgy érzik, váltaniuk kell.

„Manapság a nőknek több választási lehetőségük van: nem ragadnak úgy bele egy életformába, mint korábban. És élnek is ezekkel a lehetőségekkel. Úgy vélem, az emberek egyre inkább hajlamosak feltenni maguknak a kérdést: ’Mit akarok, működik-e számomra ez az élet?’ És a válasz egyre gyakrabban az, hogy nem” – nyilatkozta a Daily Telegraphnak Ruth Knight.

Persze olyanok is vannak, egyre többen, akik sosem voltak férjnél, ez nem is állt szándékukban és pláne nem 60 fölött akarják elkezdeni. „Amikor az anyám generációjára gondolok, az idős kor tele volt klisékkel: hintaszék, kötögetés, másokkal való törődés. Én ezt nem akarom, ennél sokkal önzőbb vagyok” – jelentette ki a szintén 60 fölötti Marguerite.

„A saját döntésem volt, hogy szingliként élek, soha nem is akartam mással együtt lakni. Láttam, ahogyan a nővérem magával rántotta a házasság és a gyerekek, és tudtam, hogy ez nem az én műfajom” – tette hozzá a terapeuta, aki szerint az, ami régen szégyennek, de legalábbis diszfunkcionálisnak számított (nő férj és gyerek nélkül), ma már nem az, vagy legalábbis változóban van.

Nem tűnik el a szex

A közelmúltban jelent meg a Manchesteri Egyetem egy tanulmánya, melyből az derült ki, hogy a 70 fölöttiek egyharmada legkevesebb havonta kétszer él szexuális életet.

Az Archives of Sexual Behavior című amerikai szaklapban megjelent kutatás szerint a 70 év fölötti britek közül a férfiak 54, a nők 31 százaléka szexuálisan aktív életet él.

Ezt alátámasztja egy másik, izlandi kutatás is, igaz, az jó régen, 1996-ban készült, de az eredménye hasonló: a 300 fős, 70-80 közötti kontrollcsoport közel felének legalább havonta egyszer volt orgazmusa.

Mindennek ellenére a társadalom még mindig nehezen tudja elfogadni az 60 fölöttiek szexuális életének a gondolatát, a nagy kérdés az, hogy mi ennek az oka.

Az a fránya képzelet

A manchesteri tanulmány egyik szerzője, Dr. David Lee szerint ennek elsősorban a képzelet az oka, jelesül az, hogy már maga a gondolat is igen erős érzelmeket vált ki a fiatalabb generációkból.

„Noha egyre nyilvánvalóbb, hogy az idősebbek is szexuálisan aktív életet élnek, sok ’fiatal’ felnőtt ezt nagyon nehezen képes elképzelni és elfogadni, és inkább abba a hitbe ringatja magát, hogy az idősebbek már nem csinálják” – nyilatkozta a szakember.

Minderre ráadásul a média is ráerősít, hiszen rendkívül ritkán ábrázolja a 60 fölötti korosztályt vonzó, szexuálisan kívánatos emberekként, ha egyáltalán szó esik róla, akkor a humor eszközeit felhasználva mutatja be a jelenséget.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: életmód freemale

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása