Kívül tágasabb

Az ismeretlen világsztár

2016.02.07. 06:45, Kívül tágasabb , 17 komment

Csak Paul McCartney és John Lennon írt nála több listavezető slágert, több dala szerepelt a TOP10-ben, mint Madonnának, Elvis Presleynek és a Beatles-nek, ráadásul mindezt az elmúlt két évtizedben vitte véghez. Mégis, ha kimegy az utcára, a rajongók nem rohanják le autogramért. Bemutatjuk Max Martint.

max_martin_foto_billboard_com.jpg

Mi köti össze Britney Spears …Baby One More Time című 1999-es slágerét és mondjuk Taylor Swift  2014-es Shake It Off című dalát? Ugyanaz, mint a Backstreet Boys I Want It That Way címet viselő sikerét a Maroon 5 One More Night-jával.

Max Martin, azaz Martin Karl Sandberg.

Hogy kicsoda Martin Karl Sandberg? Az 1971-ben Svédországban született férfiú minden idők egyik legsikeresebb dalszerzője, minimális túlzással úgy írja a slágereket, mint más a bevásárlócédulát.

A producerként is kiemelkedően sikeres férfi a 90-es évek közepén kezdte ipari módon önteni a No.1 slágereket (pályáját Dr Alban mellett kezdte…), a már említett Britney Spears (akinek mellesleg a mai napig egyik szerzője) mellett hálát rebeghetett neki a Backstreet Boys és az NSYNC (It's My Life) is. (Hogy erről mi mit gondolunk, az más kérdés…)

A jól táncolható, fülbemászó, kicsit funkos, kicsit europopos dalokat zabálta a közönség, de egy idő után alighanem ő is rájuk unt, vagy csak rájött, hogy érdemes váltani, mert a 2000-es évek közepétől behozta a rockos vonalat.

Csak a legnagyobbakkal mérhető sikerek

Ha a siker mércéjének az eladásokat tekintjük, akkor ma nagyon kis túlzással Max Martin a popvilág uralkodója, hiszen lassan 150 milliót adtak el az általa szerzett dalokból.

1999 óta 21 Billboard Hot 100 listavezető dalt írt (vagy volt legalább a társszerzője), állított elő slágert Katy Perrynek (I Kissed a Girl, 2008), Pinknek (So What, 2008), és persze Taylor Swiftnek tavalyelőtt a már említett Shake It Off-ot.

A nagy helyzet tehát az, hogy Max Martinnál több Billboard-listát vezető dalt csak bizonyos Paul McCartney (32) és John Lennon (26) írt. Talán még ennél is durvább, hogy több mint félszáz TOP10-es dalával magasan veri Madonnát (38), Elvis Presley-t (36) és a Beatles-t (34).

Nem csoda, hogy tavaly immár sorozatban ötödik alkalommal kapta meg az Év dalszerzője díjat (összesen nyolcnál jár) és nála több slágert csak egy bizonyos George Martin nevű producer (ő ugye sok mindenki más mellett a Beatles karrierjét egyengette a stúdióban) jegyez.

És nagyon távol van attól, hogy lassítson, tavaly például 3 listavezető dal fűződött az ő nevéhez (ebből Taylor Swift hozott kettőt és a The Weeknd egyet), sőt, 2008 óta 19 No.1 sikert jegyez.

Miért nem ő énekel?

A visszahúzódó slágergyárosnak (gyakorlatilag nem ad interjút) állítólag kifejezetten jó énekhangja van, olyannyira, hogy az őt a kezdeti időktől ismerő és vele együtt dolgozó E-Type egy 2008-as svéd dokumentumműsorban elmondta, Martin hangjával is legalább tízmillió elkelt volna ezekből a dalokból, de ő nem akart művész lenni.

Egy dologban viszont nem enged: az előadónak pontosan úgy kell előadnia a dalt, ahogyan ő a demón felénekli. Ebben az értelemben Britney Spears, Katy Perry vagy Taylor Swift tulajdonképpen csak visszaadják Max Martin felvételeit, miközben azon kevés emberek között vannak a világon, akik hallották az eredeti verziót – írta egy tavalyi cikkében a New Yorker magazinban John Seabrook.

Az amerikai újságíró egyébként könyvet is írt The Song Machine címmel, és anyaggyűjtés közben módjában állt belehallgatni a …Baby One More Time eredeti demójába és azt állítja, Max Martin pontosan ugyanúgy hangzott rajta, mint Britney Spears.

(Fotó: billboard.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása