Kívül tágasabb

Egy Vezér élete

2016.01.08. 06:44, Kívül tágasabb , 12 komment

Január 8-án ünnepli születésnapját Kim Dzsongun észak-koreai diktátor. Hogy pontosan hány gyertya van a tortán, elég nehéz megmondani, mert teljesen bizonytalan, hogy 1982-ben, 1983-ban vagy 1984-ben született. Lássuk, hogyan lett belőle Észak-Korea teljhatalmú ura!

kim_dzsongun.jpg

Ha születése évét nem is tudjuk, az biztos, hogy apja, Kim Dzsongil, anyja pedig Ko Jonghi. Van egy bátyja, Kim Dzsongcshol, még egy fiú és egy lány féltestvére (Kim Dzsongnam és Kim Szolszong).

Noha hivatalosan 1982-ben született, a valóság könnyen lehet más, mert erős a gyanú, hogy az évet utólag módosították, hogy szimbolikus jelentőséget adjanak neki. 1982-ben volt ugyanis 70 éve, hogy a Nagy Vezér, Kim Ir Szen meglátta a napvilágot.

Kim Dzsongun gyerekkorában anyjával élt, és egyáltalán nem volt biztos, hogy egykor majd ő lép nagyapja és apja örökébe (persze egy diktatúrában nem sok minden biztos, elég könnyű meghalni).

„Utált veszíteni”

Iskolába (Pak Un néven) Svájcba járt, hivatalosan az észak-koreai nagykövetség egyik munkatársának gyermekeként. A Bern melletti angol nyelvű magániskola legalább olyan drága volt, mint amilyen exkluzív.

Osztálytársai szerint a jelenlegi diktátor csendes, ugyanakkor jó humorú gyerek volt, aki jól kijött a többiekkel, még azokkal is, akik az Észak-Koreával ellenséges országokból érkeztek.

„A politika tabu volt az iskolában, a fociról vitatkoztunk, nem a politikáról” – nyilatkozta még régebben egy volt osztálytársa a német Welt am Sonntag lapnak.

Kim Dzsongun imádta a kosárlabdát, nagy kedvence Michael Jordan és a Chicago Bulls volt, szóval nem volt véletlen, hogy olyan szívesen fogadta a klub másik volt játékosát, Dennis Rodmant.

Az akkor még csak 5-6 éves kissrác szívesen kosarazott és túlsúlya ellenére állítólag nem is volt ügyetlen. „Nagy volt benne a versenyszellem, ő volt az irányító, tőle függtek a dolgok. Utált veszíteni” – nyilatkozta egy másik iskolatársa, Nikola Kovacevic a The Mirror brit napilapnak.

Svájc után hazatért és katonai egyetemre ment a bátyjával együtt. Egyes jelentések szerint 2007 környékén már részt vettek apjukkal hadgyakorlatok megtekintésén.

Az utódlás

Apja élete vége felé, amikor már tudni lehetett, hogy hamarosan vezetőváltás következik, Kim Dzsongun látványos emelkedésbe kezdett a ranglétrán, mind a politikában, mind a hadseregben, annak ellenére, hogy túl sok tapasztalattal nem rendelkezett.

Jóformán pillanatokon belül négycsillagos tábornok, a Párt honvédelmi bizottságának elnökhelyettese és a Központi Bizottság tagja lett a BBC szerint. Apja halálának idején, 2011. december 17.-én pedig már nem lehetett kérdés, ki követi a”trónon”.

Annak ellenére sem, hogy bátyja, Kim Dzsongcshol elvileg előtte kellett volna, hogy következzen a sorban, de apjuk szerint túlságosan gyenge volt, nem alkalmas vezetőnek. Másik fiútestvére, Kim Dzsongnam pedig egyszer-kétszer megengedett magának negatív megnyilvánulásokat a rendszer kapcsán, így komolyan fel sem merülhet lehetséges örökösként.

Magánélete

Egy ideig komoly bizonytalanság övezte magánéletét, aztán csak kiderült, hogy a volt énekesnő Ri Szoldzsu a felesége, akivel két közös gyermekük van. Noha ez némileg szembemegy a hagyományokkal, Kim Dzsongun előszeretettel mutatkozik (kétségkívül szemrevaló) felesége társaságában, egész sok közös kép is készül róluk.

Házasságkötésük időpontja elég bizonytalan, a BBC szerint 2009-ben esküdtek örök hűséget egymásnak.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása