Kívül tágasabb

Diktátorok furcsa étkezési szokásai

2015.12.08. 06:47, Kívül tágasabb , 24 komment

Kobrapörkölt. Kutyaleves. Napi 40 narancs. Előkóstolók hada. Kannibalizmus. Csak néhány a XX. század legkegyetlenebb diktátorainak meglehetősen sajátos étkezési szokásai közül, melyekről egy hamarosan megjelenő könyv számol be. Ebből idézünk most pár érdekességet.

hitler_eszik.jpg

Victoria Clark és Melissa Scott könyve, a Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants jövő áprilisban jelenik meg, és megpróbálta feltérképezni a múlt század hírhedt diktátorai közül jó párnak a sajátos étkezési szokásait. A The Independent válogatása nyomán adunk közre most pár érdekességet.

Adolf Hitler

Ki mással is kezdődhetne a lista, mint Adolf Hitlerrel, aki ideológiai alapon volt vegetáriánus, amit olyannyira a végletekig vitt, hogy élete vége felé már semmi mást nem evett, mint krumplipürét és üres erőlevest (ebben alighanem szerepet játszott hajlama a székrekedésre és a puffadásra).

Ami ennél is érdekesebb, hogy nem kevesebb, mint 15 előkóstoló próbálta megakadályozni, hogy a náci diktátort megmérgezzék. Minden étkezés előtt kóstoltak, és ha 45 perc alatt egyik sem lett rosszul, Hitler csak akkor fogott az evéshez.

Benito Mussolini

Hitler olasz szövetségese a salátákra esküdött, és ezen belül sem cifrázta: a legjobban az olajba forgatott, durván darabolt fokhagymát szerette friss citromlével öntetként. A francia ételeket értéktelennek tartotta.

Mussolini legszívesebben otthon, családja körében evett, általában ő érkezett utoljára az asztalhoz, addigra már mindenkinek (feleségének és öt gyerekének) helyet kellett foglalnia. Az étkezések pontosan meghatározott időben kezdődtek.

Sztálin

A szovjet diktátor érthető módon szülőföldje, Grúzia konyháját kedvelte legjobban, ezen belül is a diót, a szilvát, a fokhagymát, a gránátalmát és a különböző borokat.

Ha már itt tartunk, Joszif Visszarionovics előszeretettel ivott annyit, amennyit alighanem csak az oroszok (grúzok…) bírnak, mindezt ha lehet, akkor elképesztően hosszú, sokszor hatórás vacsorák keretében.

Talán kevéssé közismert (mi legalábbis nem tudtuk), de egyik személyi szakácsát úgy hívták, hogy Szpiridon Ivanovics Putyin, és ha ez emlékeztet minket valakire, akkor az nem véletlen, hiszen a jelenlegi orosz elnök nagyapjáról van szó.

Idi Amin

idi_amin.jpg

Az ugandai diktátor (kegyetlenségére csak két jellemző dolog: nyolc évig tartó uralma alatt közel 300 ezer embert gyilkoltak le, és erősen tartotta, sőt tartja magát az a híresztelés is, hogy kannibál volt) imádta a sült kecskét, a maniókát és a köleskenyeret.

No meg a narancsot, amiből napi 40 darabot is képes volt megenni. Nagy szerelme a KFC volt, amire szaúdi száműzetése idején kapott rá, csakúgy, mint a pizzára.

Emellett jó ideig imádott mindent, ami brit volt, például a délutáni teázást is (ami ugye a hagyományos angol étrendben gyakorlatilag egy korai vacsorának és majdnem főétkezésnek felel meg).

Kim Dzsongil

Miközben egy egész országot éheztetett, az észak-koreai diktátor nem vetette meg a finom falatokat. Kedvence a cápauszony-leves volt, de kedvelte a szalonnát, és a kutyahús-levest is, utóbbiról azt gondolván, hogy növeli szervezete ellenálló-képességét és erősíti a férfiasságát.

Állítólag volt egy válogatott nőkből álló csapat, akiknek semmi más dolguk nem volt, mint biztosítani, hogy az étkezésekhez felszolgált rizs ugyanolyan legyen. Emellett Észak-Korea 2011-ben elhunyt diktátora volt állítólag a Hennessy konyak legnagyobb fogyasztója is.

Nicolae Ceaușescu

ceausescu.jpg

A román pártvezér a vegetáriánus lasagna és a saláták lelkes híve volt. Előbbi esetében a tetején feltétlenül kellett lennie egy kis tejszínes tojásnak, de erősen kedvelte az aszpikos pontyot, és a steaket is, amit szigorúan paradicsomos-hagymás-fetás salátával kellett felszolgálni.

Nicolae Ceaușescu (hasonlóan a többi diktátorhoz) rettegett attól, hogy esetleg megmérgezik, éppen ezért csak olyan húst volt hajlandó megenni, amit előtte rendesen megvizsgáltak. Ha ez nem történt meg, akkor akár egy állami fogadáson is képes volt kikapni az ételt a tányérból és az asztaltól messze rúgni.

Pol Pot

A kambodzsai Vörös Khmerek vezére sajátos ízléssel rendelkezett, mert kedvencei közé tartozott a szarvas, a vaddisznó, a kígyó, emellett a friss gyümölcsök, a brandy és a kínai (!) bor.

Őszintén szólva utóbbinál már csak a kobrapörköltet fogadjuk nagyobb gyanakvással, ami szintén a diktátor kedvencei közé tartozott. Mindezt abban az időben, amikor a kambodzsai parasztok csak rizslevest ehettek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása