Kívül tágasabb

Tíz elképesztő tény Texasról

2015.11.03. 06:45, Kívül tágasabb , 12 komment

Mi jut eszünkbe Texasról? Mondjuk Dallason, a tévésorozaton, John F. Kennedy meggyilkolásán, az olajon és a mexikói bevándorlókon túl is akad még jó pár érdekesség az amerikai állam kapcsán, ezek közül osztunk meg tízet.

egyesult_allamok_texas_foto_pixabay_com_fraukefeind.jpg

1. A gépfegyverek állama

Annyi gépfegyver (tehát nem pisztoly, vagy sima puska) van texasiak kezében (ráadásul hivatalosan, azaz regisztrálva), hogy minden harvardi és dartmouthi egyetemistának jutna egy. Márpedig ez nem kis szám, hiszen a Harvardon 21 ezren, míg Dartmouthban 6300-an tanulnak. A Texasban regisztrált gépfegyverek száma pedig 28 690.

2. Az illegális bevándorlók Paradicsoma

A becslések szerint 1 millió 650 ezer illegális bevándorló él egyedült Texas államban. A nagyságrendek érzékeltetése végett, ez több, mint Philadelphia teljes lakossága (márpedig az 1 millió 560 ezer lakosú település az ötödik legnagyobb város az Egyesült Államokban).

Persze nem véletlen, hogy a texasiak csak módjával hajszolják a bevándorlókat, hiszen ők adják a népesség 6, a munkaerőnek viszont a 9 százalékát.

3. Elképesztő ütemben nő a népesség

Nyilván a bevándorlóknak köszönhetően is, alig öt év alatt majdnem két millió fővel nőtt az állam lakossága: a 2010-es 25,1 millióról majdnem 27 millióra. Akadnak olyan amerikai államok (például New Hampshire vagy Wyoming), melyeknek a teljes lakossága nincs annyi, mint a texasi növekedés.

4. Minden harmadik lakosa latino

Nyilván a bevándorlásnak köszönhető az is, hogy Texas lakosainak 38,6 százaléka (ez 10,4 millió ember) latin vagy hispán gyökerekkel rendelkezik. Ez 10,4 millió, azaz több, mint egy magyarországnyi ember.

5. Egyszerre kőgazdagok...

Ha Texas ország lenne, akkor övé lenne a 12. legnagyobb bruttó nemzeti össztermék a világon. Lenyomná mások mellett Ausztráliát és Dél-Koreát is, és nem sokkal maradna el Kanadától.

Egyébként az elmúlt 20 évben Texas az amerikai gazdaság egyik húzóerejévé vált, hiszen míg 1995-ben az USA GDP-jének 6,5 százalékát adta, addig tavaly már több mint 9 százalékát.

6. … és nagyon szegények

Több ember él Texasban a szegénységi szint alatt, mint Los Angeles és Detroit lakossága – együtt. Nem is csak számra durva ez (persze úgy is, hiszen 4,7 millió emberről beszélünk), hanem arányaiban, mert ez azt jelenti, hogy 17,6 százaléknyi szegény van, szóval durván minden hatodik ember.

7. Nagyon elhízottak

Nehéz lenne azt állítani, hogy a texasiak egészségesen étkeznek, vagy túlmozgásosak lennének, hiszen a felnőtt lakosság 30,9 százaléka elhízott, míg 35,3 százaléka túlsúlyos. Mivel körülbelül 18,2 millió ember él az államban, az elhízottak száma 5,6 millió, a túlsúlyosoké 6,45 millió, mindkettő több, mint Minnesota teljes lakossága.

8. Pedig szeretik a halat

Egészen pontosan a harcsát, amiből embertelen mennyiséget esznek meg. Az évi 50 millió kilós fogyasztásból 6,5 Eiffel-torony kijönne – legalábbis súlyra.

9. Kétszer akkor, mint Németország

Hatalmas területről beszélünk, hiszen Texas az Egyesült Államok egyik legnagyobb állama, a teljes ország 7,4 százalékát fedi le, és kétszer akkora, mint Németország.

10. Az amerikai kőolajtartalék harmada itt van

Ha Texas, akkor olaj, és nem véletlenül, hiszen ebben az államban található az amerikai kőolajtartalék 31,4 százaléka, ami olyan elképesztő mennyiség, hogy 1588 alkalommal lehetne vele megtölteni az Empire State Building épületét.

További érdekességeket a Businnes Insider oldalán lehet olvasni az amerikai államról.

(Fotó: pixabay.com / FraukeFeind)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása