Kívül tágasabb

A kokain kegyetlen keresztanyja

2015.10.18. 06:46, Kívül tágasabb , komment

Egy nő, akihez képest Pablo Escobar gyenge kezdő volt (egy ideig legalábbis), aki már akkor saját birodalmat épített New Yorkban, amikor hírhedt követője még piti autótolvaj volt Medellínben. Bemutatjuk Griselda Blancót.

griselda_blanco.jpg

Az 1970-es és 1980-as években kevés kegyetlenebb bandavezért volt Kolumbiában (és ha már itt tartunk: New Yorkban) a „Kokain Keresztanyjánál”. Nem vacakolt sokat: ha tartoztak neki és nem fizettek, gyilkolt. Ha ő tartozott és nem akart fizetni, akkor is gyilkolt. Ha megsértették – nos, akkor is gyilkolt.

Az a mai napig nem tisztázott, pontosan hány ember haláláért is volt felelős Griselda Blanco, a hivatalos szervek 40 és 200 közé teszik a Cartagenában született bandavezér áldozatainak számát.

Nem kiszolgáltatott prostituált

A nő családja Griselda három éves korában költözött Medellínbe (Pablo Escobar szülővárosába), ahol a rendkívül szegény család gyerekéből villámgyorsan zsebtolvaj lett. Állítólag 11 évesen elrabolta egy gazdag család fiát és váltságdíjat követelt, majd amikor nem fizettek, fejbe lőtte a kisfiút.

Tizennégy éves korában lelépett otthonról, mert nem bírta elviselni erőszakos anyját, és mert más megoldást nem látott, prostituált lett, de messze nem a kiszolgáltatott fajtából.

Ekkoriban találkozott első férjével, a csalásból és hamisításból élő Carlos Trujillóval. Tőle tanulta meg, hogyan is kell irányítani egy bűnözőkből álló csapatot.

A Fekete Özvegy

Három gyerekük született, valamikor a hatvanas évek végén váltak el. Nem volt békés válás, és hogy Carlos Trujillo nem véletlenül halt meg pár évvel a válást követően az abból is sejthető, hogy Griselda három későbbi férje is így járt – nem véletlenül nevezték a nőt Fekete Özvegynek is.

Az igazi fordulat Griselda Blanco életében a hetvenes évek elején következett be, amikor találkozott második férjével, a kezdő kokaincsempész Alberto Bravóval.

Jól egymásra találtak, hiszen viszonylag gyorsan a kolumbiai piac kulcsszereplői lettek, majd áttették székhelyüket New York Bronx városrészébe, ahol szintet léptek, köszönhetően elsősorban otthoni kapcsolataiknak.

Kreatív módszerek

Griselda és férje nagy újítása az az elképesztő kreativitás volt, amivel az Egyesült Államokba csempészték a kokaint. Például fehérnemű üzletet alapítottak Kolumbiában, majd az ott forgalmazott termékekbe rejtették a kokaint, így juttatták be felbérelt nőkön Amerikába.

A viszonylag zavartalan életnek 1975-ben lett vége, amikor tavasszal vádat emeltek ellene és 30 társa ellen kábítószer-terjesztés miatt, így kénytelen volt visszamenekülni Kolumbiába. Nem maradt nagyon sokáig, az évtized vége már Miamiban találta, és gyorsan ki is robbantott egy drogháborút.

Ekkor már egészen elképesztő vagyon felett rendelkezett, megbízható becslések szerint 80 millió dollárnyi kokaint szállított az Egyesült Államokba – havonta... Azonban mint előtte és utána is oly sokan, ő is rászokott a saját termékére, ami paranoiássá tette.

Hogy jön ide Michael Corleone?

A nyolcvanas évek közepére annyira forróvá vált a lába alatt a talaj Miamiban, hogy kénytelen volt Kaliforniába áttenni a székhelyét, 1985-ben ott tartóztatta le őt a DEA, a kábítószerellenes ügynökség. A börtönbüntetés ellenére tovább irányította hálózatát. Végül 2004-ben deportálták vissza Kolumbiába.

Összesen négy fia született, közülük hármat megöltek Kolumbiában. Az egyetlen életben maradt, a beszédes nevű Michael Corleone is beszállt a „családi üzletbe”, 2012-ben le is tartóztatták. (Griselda Blanco sajátos névadási szokásainak másik érdekes megnyilvánulása, hogy német juhász kutyáját Hitlernek nevezte el.)

A Kokainkirálynő meglepően hosszú életet élt, hiszen 2012-ben, 69 éves korában lőtték agyon egy motorról – természetesen a kolumbiai Medellínben.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása