Kívül tágasabb

A legdurvább börtönbandák

2015.04.24. 06:50, Kívül tágasabb , 7 komment

A fegyintézetekben működő bűnszervezetek alapvetően határozzák meg egy börtön mindennapjait – és nem csak a börtönökét, hiszen ezek a bandák gyakran a falakon túl is komoly hatalommal rendelkeznek. Bemutatunk ötöt a legkeményebbek közül.

aryan_brotherhood.jpg

Egy börtönbanda általában rendkívül erős hierarchiában működik, és szigorú működési és viselkedési szabályokat követ – olvasható az amerikai igazságügy minisztérium oldalán közzétett összeállításban, ahol a legfontosabb szervezetek is felsorolják.

A bandákat ugyanakkor természetesen nem lehet egyetlen sablonra ráhúzni, hiszen akadnak közöttük, amelyek rendkívül komolyan strukturáltak (ilyen például az Aryan Brotherhood vagy a Nuestra Familia) és vannak, amelyek kevésbé formálisak (például a La Eme mexikói csoport). Az ugyanakkor közös jellemzőjük, hogy általában etnikai alapon szerveződnek.

Aryan Broterhood

Az eredetileg kifejezetten demokratikusan szerveződő Árja Testvériség (melynek egyik tagja látható a nyitóképen) mára egy rendkívül szigorú hierarchiában működő banda lett, ráadásul két ága is van, az egyik a kaliforniai fegyintézetekben, a másik a szövetségiekben működik.

Azt talán nem is kell részletezni, milyen alapon szerveződik a banda, amely elsősorban az Egyesült Államok délnyugati részén aktív. Bevételeit elsősorban a börtönökön belüli (és utcai) kábítószerkereskedelmből szerzi.

Az Árja Testvériség nem aprózza el, kiépített kapcsolatai vannak mexikói bűnszervezetekkel, amelyek segítségével a latin-amerikai országból csempészik be a drogot, amit aztán értékesítenek.

A szervezet legendása erőszakos, és előszeretettel hajt végre bérgyilkosságokat is. Hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a Mexikói Maffia néven is ismert La Emével, bár az utóbbi időszakban egyre több az erőszak köztük.

Barrio Azteca

barrio_azteca.jpg

Ha már erőszakról van szó, feltétlenül meg kell említeni a Barrio Aztecát is, amely egy körülbelül 2000 tagot számláló, erősen hierarchizált bűnbanda. Tagjai elsősorban mexikóiak vagy mexikói-amerikaiak. Elsősorban ők is az USA délnyugati régiójában aktívak, különösen Texasban.

Logikus, hogy a Barrio Azteca is a Mexikóból csempészett heroinból, kokainból és marihuánából befolyó bevételekből tartja fenn magát, és a terjesztésben ők sem korlátozzák magukat a börtönökre. Emellett az emberrablástól, autólopástól, fegyveres rablástól és még számtalan bűncselekménytől sem tartózkodnak, ha arról van szó.

Black Guerrilla Family

A Fekete Család néven indult Fekete Gerrilla Család már-már történelmi jelentőségű szervezet, hiszen 1966-ban jött létre a kaliforniai San Quentin börtönben. Minden túlzás nélkül katonai jellegű bandáról van szó, egyetlen vezetővel és központi bizottsággal, kötelező jellegű szabályzattal, etikai kódexszel (még ha ez elég furcsán is hangzik egy bűnszervezet esetében). Elsősorban a kaliforniai és marylandi börtönökben vannak jelen, körülbelül 100-300 tagjuk döntő többsége értelemszerűen afrikai-amerikai.

A Black Guerrilla Family is kábítószerterjesztésből szerzi bevételei nagy részét, de a börtönön kívüli tagjai előszeretettel lopnak autót, törnek be és gyilkolnak is, ha megfizetik őket.

La Eme

la_eme.jpg

A már említett Mexikói Maffia még a Gerrilláknál is régebbi szervezet, hiszen az ötvenes években alakult Kaliforniában. Az eddig bemutatottakkal ellentétben egy viszonylag lazán szerveződő (de szigorú szabályokkal működő) bandáról van szó 350-400 taggal.

Tagjai jellemzően mexikói-amerikaiak, és sokan közülük korábban a szervezet utcai ágában is jelen voltak. Főleg a délnyugati részen aktívak, de központjuk a mai napig Kaliforniában található.

Azt már le sem írjuk, hogy a La Eme is kábítószerrel kereskedik (börtönökön belül és kívül), de emellett a szerencsejátékban és a prostitúcióban is komoly szerepet játszanak – érdekes módon a börtönrendszeren belül is.

Dead Man Incorporated

A romantikus nevű Halott Ember Rt.-t a nyolcvanas években három elítélt alapította, és mára már körülbelül 370 tagja van. A DMI főleg Marylandben aktív, tagjai jellemzően fehérek. Fő bevételi forrásuk a bérgyilkosság (innen jön ugye a név is...), de nem vetnek meg egy kis kábítószerkereskedelmet sem.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása