Kívül tágasabb

Tömeghalált hozhat a szuperjárvány

2015.04.07. 06:46, Kívül tágasabb , 11 komment

Nem szeretnénk ijesztgetni, nem is mi tesszük, hanem a brit kormány, melynek legutóbbi jelentése szerint akár 80 ezer ember is belehalhat, ha kitör egy kórházi szuperjárvány. Készülnek is rá.

superbug.jpeg

Egyre komolyabb gondot okoz a brit kórházakban a gyógyszereknek ellenálló baktériumok és vírusok jelenléte, olyannyira, hogy most külön kormányzati jelentés készült, amely egy esetleges szuperjárvány kitörésének következményeit taglalja.

A dokumentum azzal számol, hogy már egyetlen járvány kitörése is akár 80 ezer ember életébe kerülhet, de összességében akár 200 ezer embert is elérhet egy, a gyógyszereknek ellenálló, újgenerációs, az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium elterjedése.

A hivatalos kormányzati jelentés úgy számol, hogy két évtizeden belül akár egy közönséges influenza is komoly gondokat okozhat az AMR (antimikrobiális rezisztencia) miatt, így ugyanis eddig könnyen gyógyítható, hétköznapi betegségek is kontrollálhatatlanná válhatnak.

Mindez azt jelenti, hogy a penicillin felfedezésével a tbc és a tüdőgyulladás kezelésében megszerzett előny semmivé válhat. A dolog olyannyira nem ijesztgetés, hogy már maga David Cameron miniszterelnök is megszólalt a témában, arra figyelmeztetve, hogy egy ilyen forgatókönyv „visszavethet minket” a modern orvostudományt megelőző korszakba.

A dokumentumot egyébként a terrorizmussal, járványokkal, természeti katasztrófákkal foglalkozó kormánytestület állította össze, és most először szerepel benne a szuperbaktériummal kapcsolatos elemzés is – emlékeztet a The Daily Telegraph.

„Hatékony antibiotikumok híján egy kisebb sebészeti beavatkozás és rutinoperáció is magas kockázatú műveletté válhat, ezáltal megnőhet a betegen eltöltött idő hossza, és végeredményben idő előtti halálozáshoz is vezethet. A modern orvostudomány több területe, így a szervátültetés, béloperáció és némely rákkezelés is veszélyessé válhat a fertőzés megnövekvő veszélye miatt. Mindemellett az influenzajárványok is súlyosabbá válhatnak hatékony kezelés hiányában” – fogalmaz a jelentés.

Nem ez az első ilyen figyelmeztetés, korábban Jim O’Neill, a Goldman Sachs volt közgazdásza hívta fel a figyelmet arra (szintén a brit kormányfő felkérésére készített jelentésben), hogy 2050-re akár évi 10 millió ember is meghalhat ma könnyen kezelhetőnek számító betegségekben, ha addig nem sikerül új gyógyszereket kifejleszteni.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr407343422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 16:20:16

Végül is ha az USA az európai emberek ellen fejlesztett új biológiai fegyvert, akkor a humán tesztet se csinálhatják meg valamelyik világvégi fekete-afrikai faluban, hiszen a személyi higiénés szokások és a közegészségügyi-járványügyi háttér is teljesen más.

vilagpolgar 2015.04.07. 16:21:58

Szerencsére azért nem csak rossz hírek vannak a témában: www.zmescience.com/medicine/new-antibiotic-drug-08012015/

Idén januári Nature cikk szerint komoly áttörés volt a témában.

badogosmester 2015.04.07. 17:20:05

Lehet nem kellett volna túltolni az antibiotikumokat...

borzimorzi 2015.04.07. 21:07:02

@badogosmester: Vagy inkább nem kellett volna 15 milliós megapoliszokat összegányolni, ahol egy náthás fertőzöttből holnapra ezer lesz, holnaputánra tízezer, és hétvégére a fél város taknyos.

Üdv:
b

luis5 2015.04.08. 07:53:26

Influenzasok meghalnak antibiotikum hianyaban???? Na ez is egy szakértő firkasz...

Könnyen elkaptuk, uram! 2015.04.08. 08:30:12

@luis5: Ja. "gyógyszereknek ellenálló baktériumok és vírusok".

Könnyen elkaptuk, uram! 2015.04.08. 08:30:51

@luis5: Ja. "gyógyszereknek ellenálló baktériumok és vírusok".

Könnyen elkaptuk, uram! 2015.04.08. 08:35:02

@borzimorzi: Mit kellett volna? Előre látva a dolgokat, megölni minden gyermeket, aki nem elsőszülött, vagy abortálni a magzatot, és a lakosságot elkergetni, ha a település lakosságszáma meghaladja a .... mennyit is?
Kínában próbálkoztak a lakosság növekedésének korlátok között tartásával, nem jött be.
Egyébként érdekes módon épp nem London a legveszélyeztetettebb. Hogy mi az oka, nem tudom, de északon vannak a fertőzések.

fifibá55 2015.04.08. 09:10:41

Nincs ezzel semmi baj.
Még most kell a temetkezési szektorba befektetni, hamarosan figyelemre méltó kamatprémiumok várhatók.

borzimorzi 2015.04.08. 10:48:13

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hobbid, hogy hülyét csinálsz magadból? Vagy szerinted, ha gombás a lábkörmöd, akkor csakis a láb tőből amputálása lehet a megoldás? Agyrém.

Az egyáltalán nem az ördögtől való, hogy a távközlés mai fejlettsége mellett nem a megapoliszok további hízlalása a jó megoldás, hanem az adminisztrációs feladatok kiszervezése kis- és közepes városokba. Járványügyi, környezetvédelmi és más okokból is célszerű. A mai megapoliszok elérték a méret és az integráltság olyan fokát, hogy a működés kisebb zökkenői is végzetesek lehetnek.

Ilyen például az, ha egy kórházban túl sokat spórolnak a takarításon is, az ellátó személyzeten is, meg a fűtésen is. Emiatt nem használnak elég hatékony fertőtlenítőket, vagy nem takarítanak elég gyakran. S mivel nincs elég betegszállító, télen nincsen soha rendesen kiszellőztetve az épület, mert ahhoz előbb pár órára át kellene vinni a betegeket a szellőztetendő területről egy másik, fűtött szárnyba vagy emeletre. Pedig a jó hideg kiválóan öli a melegben vígan szaporodó kórokozókat. Plusz olyan sincsen a spórolás miatt, hogy egy kórházi épületet nyáron pár napra teljesen kiürítenének az emberektől és rendesen, alaposan, pincétől a padlásig kiirtanák belőle az összes mindenféle rovart és rágcsálót, amelyek csak hordozzák a kórokozókat magukon, a fertőző osztályok vécéjéből az előkészítő konyhákig...

Ha nagy a baj, például egy olyan természeti katasztrófa következik be, mint a Katrina hurrikán, akkor egy nagyváros végképp ki van szolgáltatva a kivezető utak kapacitásának. New Orleans-ból az áldozatok zöme azért nem tudott elmenekülni, mert bedugultak a kivezető utak.

Van a urbanizációnak számos mellékhatása, melyek közül néhány életveszélyes tud lenni.

Üdv:
b

UdjanMineck 2015.04.08. 11:00:45

"összességében akár 200 ezer embert is elérhet egy, a gyógyszereknek ellenálló, újgenerációs, az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium elterjedése."

Szóismétlés.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es