Kívül tágasabb

Akik túlélték az ebolát

2014.10.21. 06:40, Kívül tágasabb , 3 komment

Már több mint 4500 ember halt meg az ebolában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint, ami önmagában is hatalmas szám, de még rémisztőbb, ha tudjuk, hogy mindez alig több mint 9000 betegből. Ugyanakkor a betegségből fel is lehet gyógyulni – a mai posztban közülük mutatunk be párat.

Elsősorban a nyugat-afrikai országokban már több mint 4500-an haltak meg a betegségben. Ugyanakkor bár a statisztika szerint minden második ember belehal az ebolába, fel is lehet gyógyulni belőle.

Így hétfőn például hétfőn gyógyultnak nyilvánították és kiengedték a kórházból az eddigi egyetlen norvég ebola-fertőzöttet. A doktornő az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezetnek dolgozott Sierra Leonéban. Silje Michalsen azt mondta, egészséges és úgy érzi, mintha soha nem is lett volna ebolás.

A nyugati világban persze jobbak a feltételek, így a betegek is nagyobb eséllyel indulnak a harcnak, ugyanakkor a betegség által leginkább sújtott országok közül az egyikben, Libériában is fel lehet gyógyulni, mint azt a következő válogatás is bizonyítja.

A nyitóképen látható Abrahim Quota például a monroviai központban győzte le a félelmetes betegséget. Az ötéves kisfiú szülei mindketten az ebola áldozatai lettek, ő gyógyulása után a rokonaival él majd.

A 20 éves Nancy Paye is Libéria fővárosában gyógyult ki a betegségből. Ő egy piacon dolgozott, szárított termékeket árult, és úgy gondolja, egy barátjától kapta el az ebolát, akit ő ápolt és aki azóta már meghalt.

Sontay Massaley is okkal mosolyog, hiszen ő is a túlélők közé tartozik. A 37 éves nő is piaci kofaként dolgozott Paynesville-ben, ő nyolc napig harcolt a betegséggel, és győzött.

Európában talán elképzelni sem tudjuk, micsoda tragédiákat okoz az ebola. Emanuel Jolo például hat (!) családtagját veszítette el, a 19 éves fiú akkor kapta el a betegséget, amikor elhunyt édesapja holttestét mosta le.

A 24 éves Benetha Coleman a férjét és két kisgyermekét veszítette el…

Az előbb látottakhoz képest Anthony Naileh és felesége, Bendu tulajdonképpen szerencsések, hiszen mindketten túlélték a betegséget. A 46 éves férfi a libériai szenátusban dolgozik gyorsíróként, tervei szerint a januári ülésszak idejére már vissza is tér munkahelyére. Harmincnégy éves felesége nővér, aki azt mondja, szerinte akkor kapta el a betegséget, amikor ima közben megérintette beteg unokaöccsét. Aztán ő, majd őt ápoló férje is megbetegedett.

Oliver Weeh középiskolai tanárként dolgozik, ő akkor betegedett meg, amikor az öccsét és a húgát ápolta. Sajnos mindketten életüket veszítették, a 40 éves férfi szerencsésebb volt, és életben maradt.

Lassana Jabeteh az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetnek (MSF) dolgozik nővérasszisztensként a libériai Paynesville kórházában. Korábban taxizott, és úgy hiszi, akkor lett beteg, amikor egy ebolás rendőrt szállított kórházba. Felépülése óta az MSF-nek dolgozik, tanácsot ad és vigasztalja a betegeket.

A 23 éves Mohammed Wah öt családtagját veszítette el, az építőiparban dolgozó férfi az unokaöccsét ápolva fertőződött meg.

Ami Subah története talán a legkülönlegesebb, hiszen a 39 éves bába akkor kapta el a betegséget, amikor világra segített egy újszülöttet. A kisfiú túlélte, ám ebolás édesanyja életét vesztette. Mióta felépült, nem dolgozott, azt mondja, azért, mert rajta van a betegség stigmája…

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: ebola Libéria

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása