Kívül tágasabb

Hihetetlen repülő tárgyak

2014.10.14. 06:45, Kívül tágasabb , 1 komment

Mióta 1957. október 4-én a Szovjetunió fellőtte a Szputnyik-1-et, egészen furcsa dolgok kerültek a sztratoszférába. Az első ember ugye 1961-ben tett űrutazást, azt követően viszont egyre sajátosabb tárgyakat utaztattak ott meg. Alig négy évvel később, 1965-ben John Young asztronauta például egy marhahúsos szendvicset vitt magával, majd az Apollo 12 űrhajósai Playboy playmate-ek fotóit vitték magukkal. És ez még mind semmi!

Bármilyen furcsán is hangzik, gyakorlatilag bárki bármit kilőhet a sztratoszférába, és ebben csak minimális túlzás van. Nem kell ismerős se a NASA-nál, se az Orosz Űrügynökségnél ehhez, sőt, még csak különösebben sok pénz sem kell hozzá.

Alig pár száz dollárért már rendelhetünk a neten „magaslati léggömb felszerelést” (mi például 2 perc alatt találtunk egyet 675 dollárért), ami után már csak a repülési hatóságot kell értesíteni és kezdődhet a buli.

Íme, pár egészen hétköznapi (és meglepő) dolog, ami megjárta már a sztratoszférát!

Hamburger

Öt harvardi hallgató 2012-ben egy egyszerű hamburgert juttatott fel 30 km magasba. Az étel vissza is jutott a földre, egészen pontosan egy fa tetején landolt mintegy 200 km-re a kilövés helyétől. Megpróbálták egy nyíllal leszedni, de nem jártak sikerrel, így meg kellett várniuk, amíg pár nappal később egy vihar lefújta.

Hello Kitty

A hetedik osztályos Lauren Rojas egy iskolai projekt keretében találta ki, hogy fellőne egy rakétát. Aztán bővült az ötlet, így került a rakétába egy Hello Kitty, mert szerette volna, ha a kísérletének van egy arca is.

„Apa akkoriban jött haza egy üzleti útról, ahonnan hozott nekem egy kis Hello Kitty radírt, ami tökéletesen illett a rakétába” – mesélte Lauren Rojas. A rakéta végül 28 km magasba ért fel, majd (a változatosság kedvéért) ez is egy fa tetején landolt.

„Körülbelül három óránkba telt, mire megtaláltuk a rakétát. Livermore-ból lőttük fel, és onnan 70 km-re, San Joséban landolt” – mesélte a gyerek.

Karosszék

Persze nem csak habókos kísérletekre használják ezt a lehetőséget, hanem reklámra is. A Toshiba például a JP Aerospace-t bérelte fel egy karosszék sztratoszférába juttatására, hogy így reklámozza a gyár új tévékészülékét.

Ez is feljutott 30 km magasba, ám ott sajnálatos módon a szék darabjaira hullott. Az azt kísérő kamera viszont megúszta és rendben földet is ért, alig 20 km-re a kilövés helyszínétől.

LEGO-figurák

Két jóbarát, Jon Chippindall és Ian Cunningham úgy döntöttek, ha már létezik űrhajós LEGO-figura, akkor megreptetik kicsit. Sikerrel jártak, és feljuttatták a figurákat 30 km magasba.

Egyébként LEGO-k már jártak az űrben „hivatalosan”, akkor a Nemzetközi Űrállomásra vitték fel őket, jelenleg pedig három, kifejezetten erre a célra gyártott alumínium figura van úton a Jupiterre a NASA programjának keretében.

Sör

Mielőtt ekkora divat lett volna a sztratoszférába küldözgetni különböző tárgyakat, már akadt, aki próbálkozott héliummal töltött léggömbbel, például egy iPhone-t is küldtek így fel. A kísérletből készült videó elég nagy siker volt anno, és ez adta az inspirációt két barátnak, Rich Tomának és Danny Burns-nek.

„Éppen söröztünk, amikor megnéztük a videót. Aztán a kezünkben tartott dobozra néztünk, és az jutott eszünkbe, hogy íme, itt van egy kicsi, hordozható, könnyű darab… egy tökéletes űrobjektum” – mesélte később Burns.

Aztán 2011-ben nekiálltak és az internetes alaposan utánanéztek a dolognak, majd megvettek mindenféle szükséges dolgot, közte GPS-t, kézikamerát, és természetesen egy bontatlan doboz sört. Ők is a szokásos 30 km-es magasságig jutottak.

Bacon

Végül is ennyi őrület után egy darab bacon szalonna szinte már nem is furcsa. Az ötlet néhány angol úriember fejéből pattant ki 2013 elején, és nem is sokat haboztak, megcsinálták a Pegazus 1. névre keresztelt alkalmatosságot és adtak egyet a baconnek.

Ami annak rendje és módja szerint a sztratoszférában kötött ki (a szokásosnál valamivel magasabban, 30,5 km-en), majd rendben visszatért a földre, ahol beteljesedett a sorsa: megsütötték és megették.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása