Kívül tágasabb

Igazi női testek 2013

2013.12.11. 06:49, Kívül tágasabb , 54 komment

Nem egy olyan posztot tettünk ki mi is, ami a testképpel vagy ennek zavarával foglalkozik. Nem csoda hogy a téma népszerű, hiszen komoly vitát generál általában az olvasók között, hiszen a szépség mindenki számára mást jelent. A divat folyamatosan változik, hogy mondjuk a teltebb vagy a vékonyabb idomok számítanak mondjuk nőiesnek, bár az utóbbi évtizedekben a médiának is köszönhetően az utóbbi eluralkodott. Annak ellenére, hogy egyébként az átlagemberek alkata egyre kevésbé felel meg ennek az ideálnak.

jen.jpg

Ugyanakkor abban talán megegyezhetünk, hogy nem árt néha szembesíteni az embereket azzal, hogy milyen képet is fest a média a társadalmi elvárások tükrében, illetve, hogy milyen betegségeket, táplálkozási és testképzavarokat okoz sokaknál, hogy nem tudnak ezeknek az ideáloknak megfelelni. A Huffingtonpost összeállított egy listát a 2013-as hősökről, akik pozitív üzenetet kívántak közvetíteni ebben a témában, illetve ki merték mondani, hogy úgy szeretik a testüket, ahogy van.

Jennie Runk – a nagyon csinos fürdőruhamodell, aki nagy feltűnést keltett azzal, hogy azt mondta, soha nem gondolta, hogy baj lenne az alakjával, és teljesen rendben van az, ha valaki magabiztos akkor is, ha nem illeszkedik a tökéletesnek elfogadott kategóriába.

jennierunk.jpg

Jennifer Lawrence az Éhezők viadalának sztárja ugyan nem panaszkodhat az alakjára, úgyhogy mondhatnánk, hogy neki könnyű, persze valószínűleg neki sem adják ingyen ezt az alakot. Mégis többször is azt nyilatkozta, hogy rosszul van, ha meghallja a diéta szót. Illetve azt is elmondta, hogy miért kellene valakinek minden nap éheznie, annak érdekében, hogy másoknak tetsszen.

jenniferl.jpg

Mary Lambert énekesnő a Facebookon igen szókimondóan, kételyeket nem hagyva szólt követőihez. „Én egy nagy lány vagyok. Egy érzéki, kerekded, leszbikus vagyok. Szeretem a testemet, az egyetlen, ami valaha lesz nekem. Kinézhetek szexin, érezhetem magam szexinek, és szerelmes is lehetek. Szeresd magadban a jót és a rosszat is, és az ijesztő részek, amiket eltakartál, az is a tiéd, és semmilyen előítélet nem akadályozhatja, hogy szeresd a tested. A testedért nem kell bocsánatot kérni, mert az varázslat."

Komoly visszhangot keltett Nyikolaj Lamm valós arányokkal dolgozó Barbie babája is, amihez a mintát egy 19 éves lányról vette. A különbség pedig nem csekély. Arról szintén zajlott már vita, hogy vajon a Barbie arányai mennyire befolyásolják hátrányosan a kislányok testképét, de a lényeg az, hogy bár a valós méretekkel arányban készült baba valamivel tömzsibb, mint a gyári változat, mégis teljesen jól néz ki.

barbie.jpg

Egy dallasi jógaoktató azt próbálta ki, hogy ha nem figyel oda tudatosan az étkezésére, akkor hogyan változik meg a teste, illetve hogyan változik meg a vele szemben az emberek viselkedése. A legmeglepőbb tapasztalata az volt, hogy nem is a külvilág, hanem ő saját maga volt sokkal szigorúbb önmaga megítélésével.

jógás.jpg

Pree Bright egy fotóprojektet indított: „Műanyag teste" címmel. A képeken azt akarja megmutatni, hogy az ideálok, hogyan befolyásolják a nők képét önmagukról. A kép fele egy baba, a másik fele pedig egy nő arca. Mint mondja a külsőségek annyira központi kérdéssé váltak a nők számára, akik erre hatalmas összegeket is képesek költeni. Így például a mellük nagyobbítására, a hajuk pótlására, műkörmökkel és színes kontaktlencsékkel.

fél arc.jpg

Saját repertoárunkban is igen sok a témában megjelent cikk volt. Így például több fotóprojekt is. Matt Blum minneapolisi fényképész „Nu projektje", aminek keretében mindenféle testalkatú nőket fényképezett le, meztelenül, saját természetes környezetükben.

blum.jpg

Egy másik a szülés utáni női testet mutatja be, úgy, amilyen az a valóságban, egy, két vagy három gyerek után. Császármetszés és terhességi csíkok nyomaival. Jade Beall könyvet is kiad az Amerika szerte készült képekből.

biall.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: fotó test

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása