Kívül tágasabb

Gyerektábor a diktatúrában

2013.07.19. 06:46, Kívül tágasabb , 8 komment

Ha nyár, akkor tábor, legalábbis amíg az ember gyerek. De mi a helyzet akkor, ha mondjuk a Balaton partja helyett az észak-koreai Wonsanban található nemzetközi táborba kínálnak nyaralást – szinte ingyen? A diktatúra egyik kiemelt jelentőségű létesítményéről és programjáról ironikus (de Észak-Koreában nem szokatlan) módon szinte semmit sem tudni. Amit igen, azt most megosztjuk.

cím_121.jpg

Kínai, orosz, nigériai, mongol, mexikói, szír, tanzániai és thai gyerekek ezrei töltöttek már el nyarakat az 1960-ban létrehozott Songdowon táborban, amit 1993-ban 1200 fősre bővítettek „Kim Ir Szen elnök és Kim Dzsongil vezető különleges törődése alatt".

A tábor létezése persze nem volt titok, ám a részletekről, például arról, milyen gyerekek is vehettek részt egy-egy ilyen programban, szinte semmit nem lehetett tudni. Jellemző, hogy még az Észak-Koreával több mint 40 éve foglalkozó kutató, Aidan Foster-Carter is azt írta egy érdeklődésre: „Köszönöm a megkeresést, de semmilyen érdemi információval nem rendelkezem. Én is gyakran töprengek ezen".

Nos, a jelenleg a Vlagyivosztoki Állami Egyetemen tanul Valentyina Boltacseva 14 évesen a táborban nyaralt. „Minden jelentkezőnek válaszolnia kellett Észak-Koreával kapcsolatos kérdésekre, nekem még az édesanyámnak munkát adó üzemről feltettekre is" – mesélte az NK News oldalnak.

kívül_3.jpg

Néhány héttel később megjött a várva várt válasz, Valentyina pedig készülhetett első külföldi útjára, melyből egy hetet Phenjanban, egy másikat pedig Wonsanban töltött. A költségeket (az útlevél kiállításának díján kívül) Észak-Korea állta.

A táborban elő kellett adniuk valamilyen kulturális produkciót, ők egy hagyományos orosz táncot választottak és éppen ott tartózkodásuk idejére esett Kim Ir Szen születésnapjának ünneplése.

Születnek barátságok

Noha a táboron belül szigorúan szétválasztották a koreai és a külföldi (azon a héten Tanzániából, Kínából, Mongóliából és természetesen Oroszországból érkezett) gyerekeket, mégis sikerült összeismerkedni pár helyi táborozóval.

gyerekek.jpg

csúszda.jpg

„Két koreai fiúval is összebarátkoztam, Tommal és Jerryvel – nem tudom az igazi nevüket, ők azt akarták, hogy így nevezzük őket" – emlékezett vissza az orosz lánya. Mindenesetre kommunikációs problémák nem merültek fel, hiszen a helyiek nagyszerűen beszéltek oroszul – és angolul. (Ami nem csoda, hiszen nyilván szigorú előválogatás után juthattak csak be a táborba. Amire az ottaniak nem is felejtették el emlékeztetni őket.)

Nyilván akadt némi ideológiai töltete is a dolognak, ám emellett a táborlakók úsztak, eveztek, és nem maradhatott el az egykori magyarországi úttörőtáborok elengedhetetlen programpontja, a reggeli torna sem.

„Emellett hagyományos koreai táncokat is tanultunk és a koreai politikai vezetőkről szóló dalokat énekeltünk" – tette hozzá Valentyina Boltacseva.

Kim Ir Szen szobra.jpg

A nem túl fényes jelen és jövő

A koreai KISZ (hivatalos nevén Kim Ir Szen Szocialista Ifjúsági Liga) minden évben kiválaszt két embert, akinek az a dolga, hogy külföldön népszerűsítse és megpróbálja „eladni" a tábort. Nem egyszerű.

„A kínai szülők nem akarják Észak-Koreába küldeni a gyerekeiket, inkább Hongkongba, Tajvanba, vagy éppen az Egyesült Államokban keresnek nekik tábort. Így aztán ezek a srácok a Kína északkeleti és középső részén fekvő városok iskoláit, önkormányzatait és utazási irodáit próbálják meggyőzni" – mondta Matthew Reichel, egy kanadai cég, a Phenjan Project társalapítója.

ajtó.jpg

Muszáj folytatni

Kim Ir Szen hagyatéka ugyanakkor egyértelmű: a táborban külföldi diákoknak kell üdülniük. Ha nincs külföldi diák, akkor valami nem stimmel. Ha pedig valami nem stimmel, azért valakinek felelnie kell...

Észak-Koreát (a legtöbb diktatúrához hasonlóan) az ilyen projektek esetében nem nagyon érdekli a gazdasági realitás, így Phenjan továbbra is szinte az utolsó fillérig állja a külföldi diákok költségeit.

„Ne felejtsük el, ez nem gazdasági, hanem politikai kérdés. Csak egyike az Ifjúsági Liga feladatainak. Ugyan veszteségesek Songdowon esetében, de nem állíthatják le, továbbra is nemzetközi szocialista ifjúsági táborként kell működtetniük" – mondta Matthew Reichel. Más kérdés, hogy egyszerűen nem tudják olyan olcsóvá tenni, hogy meg tudják tölteni a tábort.

szoba.jpg

Azt pedig már csak érintőlegesen jelezzük itt, a poszt végén, hogy mindemellett Észak-Koreának (a mellékelt videó tanúsága szerint) még egy nagy dilemmával meg kell birkóznia: a külföldi gyerekek ugyanis imádják a nyugati zenét (például a Black Eyed Peast), ami viszont Észak-Koreában tiltólistán van.

Persze lassan ezzel a helyzettel az egész országnak szembesülnie kell.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása