Kívül tágasabb

Rock zarándokhelyek a világ körül

2013.05.09. 06:49, Kívül tágasabb , 4 komment

A héten Stockholmban megnyílt Abba-múzeum kapcsán kicsit körülnéztünk, hová érdemes a világban ellátogatni, ha az ember a rock, pop és általában a könnyűzene legendás helyeit szeretné megnézni. Összeállítás a teljesség igénye nélkül persze.

ABBA.jpg

Stockholm - Abba

Adja magát, hogy az Abbával kezdjük a sort, és nem csak az ábécésorrend miatt, hanem azért is, mert a héten nyitott meg a svéd fővárosban az együttes történetét feldolgozó múzeum (lásd a nyitóképet).

Egészen fantasztikus dolgokat is láthat itt a tisztelt nagyérdemű, például újra felépítették azt a kis házat, melyben Viggso szigetén a dalok egy jelentős része született. De látható itt az edmontoni jégcsarnok öltözőjének hiteles másolata is, itt készülődtek utolsó világkörüli turnéjuk során a koncertre.

Természetesen ha már az ember Stockholmban jár, akkor sok más, az Abbához kapcsolódó helyet érdemes megnézni, így például az Operaházat, ahol az együttes két hölgytagja énekelte 1976-ban a Dancing Queent XVI. Károly Gusztáv király esküvője előtt.

Liverpool - The Beatles

The Beatles.jpg

Akit egy kicsit is érdekel a XX. század második felének könnyűzenéje aligha hagyhatja ki, hogy életében legalább egyszer el ne látogasson Liverpoolba. Nem csak a The Beatles rajongóinak lehet érdekes az Albert Dockban látható kiállítás, melynek narrátora John Lennon testvére, Julia.

Ha már Liverpoolban van az ember, érdemes megnézni a Cavern Clubot is (még akkor is, ha az már nem az eredeti helyen áll, viszont legalább élethűen építették újjá), és kihagyhatatlan persze a Strawberry Fields és a Penny Lane is.

Ha már a The Beatles: Londonban is sok hely kötődik a zenekarhoz (elsősorban az EMI Abbey Road-i stúdiója, vagy a twickenhami Turks Head pub, ahol az Egy nehéz nap éjszakája című film egyes jeleneteit forgatták).

London – The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Amy Winehouse és sokan mások

London Regent Sounds Studio.jpg

A brit főváros természetesen hemzseg a legendás helyektől, kiemelni is nehéz lenne egyet, hiszen itt van a stúdió, ahol a The Rolling Stones első lemezét rögzítette (a képen is látható Regent Sounds Studio), a hely, ahol Jimi Hendrix először gyújtotta fel a gitárját, vagy Amy Winehouse kedvenc camdeni bárja – és még sorolhatnánk napestig.

Berlin - David Bowie, Iggy Pop

Berlin.jpg

A hetvenes években Berlin nyugati fele számos művész otthona volt, például David Bowie is hosszabb időt eltöltött itt. Három lemezt (Heroes, Low és Lodger) is rögzített itt, és olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Iggy Pop. (Később aztán a német fővárosban készült a U2 Achtung Baby című albuma is.)

New York – Bob Dylan, The Clash, The Ramones és még rengetegen

New York.jpg

London mellett New York a másik olyan város, amelynek a rockhoz kötődő nevezetességeit reménytelen vállalkozás lenne felsorolni (de legalábbis egy jó vastag könyv kellene hozzá). Ezért maradjunk inkább a kezdeteknél, mondjuk 1961-nél, amikor egy bizonyos Robert Zimmerman megérkezett a Greenwich Village-be.

Ha körbe szeretnénk nézni, érdemes a White Horse Tavernnél kezdeni, ami az ötvenes években Dylan Thomas kedvenc helyeinek egyike volt, Norman Mailer itt készítette a Village Voice nevű radikális újságot és általában véve is a beatköltők egyik kedvenc találkozóhelye volt.

Belfast - U2, Thin Lizzy

Belfast.jpg

Belfastban járva érdemes benézni az Ulster Hallba, ahol olyan legendák léptek fel rendszeresen, mint a U2, a Smiths, a Thin Lizzy, vagy a Boomtown Rats.

Memphis - Elvis Presley

Memphis.jpg

Memphisre is érvényes az, amit Liverpoolról írtunk – azaz egyszer az életben kötelező elzarándokolni oda, akár szereti Elvis Presley zenéjét az ember, akár nem. Graceland kihagyhatatlan, más kérdés, hogy a köré épült rémületes gagyihalmaz elviseléséhez (lásd kisboltok és butikok) kell némi gyomor.

Kingston - Bob Marley

Kingston.jpg

Jamaica azért nem csak egy ugrás, de ha valaki egyszer a környéken jár (...), ne hagyja ki a Bob Marley házában berendezett múzeumot és a legendás Tuff Gong stúdiót, ahol koncertek plakátjai mellett a reggae meghatározó alakjának kitüntetéseit is megtekinthetjük, és belenézhetünk pár koncertfilmbe is.

Nashville - Hank Williams, Dolly Parton és még sokan

Nashville.jpg

A country az ötvenes-hatvanas években lett sok millió dolláros üzlet, központjában a Tennessee államban található Nashville-lel. A túrát a Ryman Auditoriummal érdemes kezdeni, ahol a műfaj olyan nagyságai léptek fel rendszeresen, mint Hank Williams, Patsy Cline, Dolly Parton és Millie Pearl.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása