Kívül tágasabb

Dr. Google tündöklése

2013.03.23. 06:49, Kívül tágasabb , 6 komment

Alighanem mindenkivel előfordult már, hogy valamilyen egészségügyi problémára az interneten keresett választ, és ez tulajdonképpen egészen addig rendben is van, amíg ezzel nem az orvost váltjuk ki. Aggasztó viszont, hogy ennek pont az ellenkezője zajlik.

netező nő.jpg

Ha már az internet az életünk egyik középpontjává, és információink egyik alapvető forrásává vált, nem meglepő, hogy orvosi tanácsért is „hozzá" fordulunk. Azonban nagyon sok kutatásból és szakértői figyelmeztetésből azt is tudhatjuk talán mostanra, hogy az interneten minden és mindennek az ellenkezője is megtalálható, ráadásul nem minden információ forrása hiteles, így nem árt vigyázni, milyen tanácsokat fogadunk meg.

Mert a „jó tanács" lehet éppen álcázott termékreklám, és lehet kifejezetten megtévesztés is. Különösen az egészségünkkel kapcsolatban nagy keletje van a téveszméknek, önjelölt gyógyítóknak, aminek a kétségbeesett ember még könnyebben áldozatul eshet.

Háziorvos helyett az internet?

Az persze egyáltalán nem baj, ha informálódunk, és legalább kérdéseket fel tudunk tenni az orvosnak, de a világháló nem helyettesíti az egészségügyi ellátást. Persze mindezek mellett az sem lenne hátrány, ha az orvosnak ideje is lenne válaszolni a betegben felmerülő kérdésekre, ez a mai egészségügyi viszonyok között egyáltalán nem egyértelmű. Ennek kapcsán alighanem mindenkinek akad jó és rossz tapasztalata is.

Mindenesetre a britek sem tesznek másként, egy friss felmérés szerint az emberek fele háziorvos helyett az internethez fordul egészségügyi, de életvezetési és táplálkozási tanácsért is.

Egynegyedük (egészen pontosan 23 százalék) az újságokból, magazinokból tájékozódik, és mindössze ötből egy ember fordul orvosához az egészségével kapcsolatos probléma esetén. Ez különösen annak fényében megdöbbentő, hogy csak alig vannak kevesebben azok, akik a barátjuk véleményét kérik ki. A doktoroktól való elfordulás különösen 45 éves kor alatt jellemző.

Életmódváltás tudás nélkül

Az emberek különböző okokból hajlandók életmódváltást végrehajtani, ez leggyakrabban a kor (49%), vagy (különösen a nők esetében) egy előnytelen fénykép magukról (47%), és az esetek egyharmadában (37%) a betegség.

Az életmódváltás gyakran a megfelelő háttértudás hiánya miatt fullad kudarcba. Megdöbbentő, de sokan a helyes étkezési szokásokkal sincsenek tisztában, nem tudják például, hogy a gyümölcs, a zöldség miért egészséges. (Az információ ezen hiánya azért érdekes, mert szinte már minden csapból ez folyik, és hosszú években mérhető az ezzel kapcsolatos felvilágosító munka, ami a női magazinoknak és még a bulvárnak is időnként témája.)

Az emberek ötöde még mindig nem olvassa el a megvásárolt élelmiszer címkéjét, azaz tulajdonképpen fogalma sincs arról, mit is fogyaszt el.

Az egészség drága?

A kutatási adatok szerint a 25 és 34 év közöttiek 56 százaléka először az internethez fordul, csak 16 százalékuk megy orvoshoz. Ennek a korosztálynak több mint az egynegyede (27 százaléka) mondja azt, hogy leginkább a világháló befolyásolja abban, milyen döntést hoz az életmódjáról.

Mindemellett 35 százalék úgy gondolja, hogy az egészséges élelmiszerek drágák – itthon alighanem ugyanez a helyzet... Minden ötödik megkérdezett azt állította, hogy a testedzés túl időigényes.

Mindenesetre egy betegség vagy egy betegség fenyegető árnya sok esetben mégis arra sarkallja az embert, hogy megtegye a szükséges lépéseket egy egészségesebb életmód felé.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása