Kívül tágasabb

A biztos Oscar-díj titka

2013.02.24. 06:51, Kívül tágasabb , 2 komment

Magyar idő szerint hétfő hajnalban osztják az Oscar-díjakat, minden filmkészítő nagy vágyát. Még aki nem is vallja be, alighanem az is Oscar-díjas filmet szeretne készíteni. Most segítünk, megmondjuk, mi a tuti recept titka.

letakart szobrok.jpg

1. Szerezz 41 millió dollárt!

Erősen indítunk, igaz, ám a BuzzFeed elemzése szerint (amit természetesen azért nem kell véresen komolyan venni...) pontosan ekkora összeg kell egy nyerő film elkészítéséhez. Az oldal a 30-as évektől végigvette a Legjobb film kategóriában nyertes filmek költségvetését és átszámolta mai dollárra. A végeredmény: átlagosan 41 millió dollár kell egy nyertes mozi összehozásához.

2. Ne vacakolj a vígjátékokkal!

A dráma a nyerő, minden második nyertes film (52 százalék) ide tartozott. Ezt követik az akció-kalandfilmek (16 százalék), a vígjátékok viszont meglepő módon csak 12 százalékot teljesítettek, úgyhogy nagy erőfeszítést nem érdemes beleölni. Még különösebb, hogy az életrajzi filmek milyen rosszul teljesítettek (11 százalék), de a legrosszabb esélyekkel akkor indulunk, ha musicalt forgatunk (9 százalék).

2 adat.jpg

3. Szerződtesd Meryl Streepet és Jack Nicholsont!

Eltekintve attól, hogy mindkét művészt fenntartások nélkül imádjuk, tehát akkor is szívesen szerződtetnénk, ha ez nem jelentene komoly Oscar-esélyt, de ráadásul jelent is. Meryl Streepet 12 alkalommal, Jack Nicholsont pedig nyolcszor jelölték Oscarra, ezekből kettőt-kettő el is nyertek. Ennél több jelölést az élő színészek közül senki sem kapott, más kérdés, hogy kétszeres Oscar-díjasból akad még pár: Jodie Foster, Hillary Swank, Sally Field, Sean Penn, Dustin Hoffman, Tom Hanks, és Daniel Day-Lewis. A tuti nyerő persze az, ha a felsoroltakból minél többet leigazolunk...

Streep Nicholson.jpg

4. Próbálj rövid maradni!

A közvélekedéssel ellentétben nem a maratoni hosszúságú, epikus művek a nyerők (noha erre is akad jó pár példa), a kegyetlen tények azt mutatják, hogy csak a Legjobb film kategória győzteseinek 12 százaléka volt 3 óránál hosszabb. A 150-180 perc hosszúságú filmek már esélyesebbek (23 százalék), a 120-150 percesek még jobb eséllyel indulnak (32 százalék), de a legjobb, ha a filmünk két óránál is rövidebb (33 százalék). Szóval minél rövidebbek vagyunk, annál jobb, a Legjobb film kategória győzteseinek 65 százaléka két és fél óránál rövidebb.

hossz.jpg

5. Legyen korhatáros a filmed!

Az ítészek valamiért kedvelik a korhatáros filmeket, úgyhogy érdemes kis káromkodást és némi meztelenkedést beleírni a forgatókönyvbe.

Persze vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba, éppen csak az amerikai R besorolást célozzuk meg (ez a 17 éven aluliak számára csak szülői felügyelettel ajánlott kategória), ennél tovább ne merészkedjünk, mert jelentősen csökkennek az esélyeink.

Mindez számokban: a győztes filmek 45 százaléka kapott R-besorolást, ezt a szülői felügyelettel nézhető (PG) alkotások követik 26 százalékkal, majd következnek a 13 éven aluliaknak nem, vagy csak szülői felügyelettel ajánlott (szűkebb) kategória 20 százalékkal.

A korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető (G-kategóriás) filmek következnek 7 százalékkal, majd az X besorolásúak (17 éven aluliaknak nem ajánlott) 2 százalékkal. Nagyon kemény filmet nem érdemes forgatni, hiszen a legmagasabb kategóriába (NC-17) sorolt film még sosem nyert Oscar-díjat.

6. A címben szerepeljen az „éjszaka" vagy a „király" szó!

Ez a két szó az, amely a leggyakrabban szerepel a Legjobb film kategória győzteseinek címében. Ha már a címeknél tartunk: az átlagos Oscar-nyertes alkotás címe három szóból áll, a leghosszabb című nyertes egyébként a The Lord of the Rings: Return of the King (A Gyűrűk Ura – A király visszatér) volt.

Húsz győztesnek viszont csak egy szóból állt a címe.

Kings Speech.jpg

7. És a tuti győztes film...

Összefoglalva: a biztos nyerő egy kétórás korhatáros dráma Meryl Streep és Jack Nicholson főszereplésével, a címében az „éjszaka" (esetleg a „király") szóval. Most már csak 41 millió dollár és egy film megrendezéséhez szükséges összes szakmai tudás kell egy Oscar-díjhoz.

Szinte semmiség...

tuti nyerő.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Oscar-díj

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása