Kívül tágasabb

Így pusztul el egy nagyváros

2013.01.30. 06:57, Kívül tágasabb , 6 komment

Az összeomlás küszöbére ért Detroit, amely egykoron az Egyesült Államok ötödik legnépesebb városa volt, de ahonnan az elmúlt 20 évben minden harmadik ember elmenekült. Megrázó képeken mutatjuk meg a haláltusát.

cím_66.jpg

Vörös festékkel összemázolt, tönkretett ház, betört ablakok, a pusztulás minden jele – nem egyedi látvány a nyitóképünkön látható egykori otthon Detroitban. Egész utcák állnak üresen, egymás mellett sorakoznak az elhagyott otthonok.

A helyzet eddig sem volt rózsás, ám az elmúlt hetekben kifejezetten válságosra fordult. Akár még tavasz előtt bekövetkezhet az amerikai autóipar egykori fellegvárának teljes pénzügyi összeomlása, ami az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb pénzügyi csődjét jelentené.

1_44.jpg

Miközben a hónap elején megrendezett híres Auto Show-n csupa csillogás volt minden, méregdrága Bentley-k és Maseratik (köztük a 132 ezer dolláros új Quattroporte) sorjáztak mindenhol és 300 dollár volt a belépő egy jótékonysági bálba – nos, addig a városban változatlanul dühöngött a bűnözés, amely Detroitban tizenegyszer nagyobb, mint New Yorkban, ami nem is csoda az országos átlagot duplán meghaladó munkanélküliség mellett.

A várost meghatározó autógyárak, a General Motors, a Chrysler és a Ford történetük folyamán mind jártak már a pénzügyi összeomlás közelében, de mindannyian túlélték.

2_36.jpg

A város azonban még ennél is nehezebb helyzetben van, és sokan (például Michigan állam kormányzója, Rick Snyder) ezért jórészt a városvezetést hibáztatják, mondván, az elvándorlás és a munkanélküliség miatt zuhanó adóbevételeket figyelmen kívül hagyva nem húzták időben elég szorosra a nadrágszíjat.

Ezért Michigan kormányzója nemrég szakértőkből álló csapatot küldött a város gazdálkodásának átvilágítására és könnyen előfordulhat, hogy egy válságmenedzser veszi át a pénzügyek kezelését, aki javaslatot tehet a szövetségi csődeljárás megindítására.

3_33.jpg

4_32.jpg

A ma már csak 700 ezres népességgel rendelkező (és ezzel a nagyvárosok sorában a 18. helyre visszacsúszó) Detroit tragédiája, hogy miközben a népesség 1990 óta 30 százalékkal csökkent, a város nagyobb területet lát el, mint San Francisco, Boston és Manhattan.

Ha ez nem lenne elég, ott van még az etnikai probléma is. Detroitban él ugyanis az amerikai nagyvárosok közül arányaiban a legtöbb afrikai-amerikai, a lakosság 83 százaléka vallja magát annak, miközben az államot fehér republikánus politikusok vezetik.

5_27.jpg

A városi tanács egyik, a reformoknak ellenálló tagja, JoAnn Watson még mindig reménykedik a szövetségi segítségben, vagy az állami tőkeinjekcióban, azzal érvelve, hogy az „jár" a városnak.

Mások viszont úgy látják, minden nehézsége ellenére a csődeljárás lenne a legjobb a városnak. A Ford egyik volt pénzügyi vezetője, a jelenleg a detroiti Wayne állami egyetemen tanító Allan Gilmour szerint például így végre tiszta lappal indulhatna a város.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

http://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr555051977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kispestipeti 2013.01.30. 15:02:37

Nagyon elszomorító látványt nyújtanak a képek. Ami viszont feltűnt nekem, hogy a nagy elhanyagoltság közepette is milyen jó állapotban vannak az útburkolatok, járdaszegélyek. Menő(nek tartott) budapesti környékeken nincs ilyen jó állapotú útburkolat, járda rész. Ha a forgalom az utóbbi időben nem is, de az időjárás azért még kikezdheti ezeket a felületeket, mégis ellenállnak. Talán azért, mert annak idején jól, minőségi munkával lettek kivitelezve, beletették a belevaló anyagot.

2013.01.30. 21:53:35

@Circus: Ha nincsenek, akik kilopják belőle az anyagot, akkor akár tartósabbat is lehet építeni.

Káposztakukac 2013.01.30. 23:20:02

beton járdalapok és szegélyek sokmindent kibírnak. nálunk jellemzően aszfaltoznak. gyorsabb, olcsóbb, kevésbé tartós.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • karandash: "A kulcs tehát az, hogy minél több új készséget tanuljunk, új helyszínt fedezzünk fel és új tapasztalatot szerezzünk idősebb korunkban is. Ettől fiatalabbnak fogjuk érezni magunkat " Tehát igaz az,... (2018.01.20. 08:55) Miért múlik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk?
 • stylex450: A tv az én altatóm. Rejtély, de esténként a televízió előtt ülve garantáltan ellenállhatatlan álmosság tör rám, lehet számomra bármilyen érdekes az aktuális műsor (2018.01.20. 04:10) Ezért alszol rosszul
 • ételizésítő: "Mikor reggel fényes világosságot látunk, az kikapcsolja a melatonin termelésünket és ez az átkapcsolás állítja be a 24 órás testóránkat." Ezt a faszságot vajon milyen angol eredeti faszságból lopt... (2018.01.19. 18:04) Ezért alszol rosszul
 • efi: Hagyjuk már ezt a kékfényes áltudományt. Rövidhullám meg a rádiózásban van egyébként is. (2018.01.19. 17:44) Ezért alszol rosszul
 • Alick: A leírtaknál sokkal komolyabb probléma az alvás közbeni légzés minősége (horkolás, apnoe). (2018.01.19. 16:59) Ezért alszol rosszul
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es