Kívül tágasabb

Mit tegyünk, ha itt a világvége?

2012.12.11. 06:49, Kívül tágasabb , 5 komment

Amíg a világ (vagy annak legalábbis egy része) lélegzetvisszafojtva várja december 21-ét, ami a maja naptár szerint a végítélet napja lesz, a kormányok és a tudósok habitusuk és a nemzeti humorérzék szerint igyekeznek felkészülni az apokalipszisre.

maja naptár cím.jpg

Ahogy közeledik december 21-e, úgy hallani egyre több bizarr eseményről, ami a feltételezett világvégéhez köthető. Az emberek sok helyen pánikvásárlásokba kezdtek, elkapkodták a gyertyákat és a tartós élelmiszereket, aki pedig tehette, helyet foglalt magának valamilyen óvóhelyen is.

Franciaországban szabályosan megrohamozták a Bugarach-hegyet, melyről elterjedt, hogy egyedüli helyként menedéket biztosít majd az apokalipszis idején.

Működik az angol humor

Az angol kormány némi iróniával próbálja elütni a dolog élét, és hasznos tanácsokat ad a lakosságnak a katasztrófák idejére. Az útra kelőknek azt javasolják, hogy számoljanak hosszabb menetidővel, és ha a rádióban be is jelentenék a világvégét, akkor se vegyék le a tekintetüket az útról, és továbbra is két kézzel fogják a kormányt.

Az otthon maradóknak azt tanácsolták, hogy szereltessenek a házukba füstjelzőt, mert így előbb értesülhetnek a világ végéről, mint szomszédaik. Azt is fontosnak tartották, hogy a házi kedvenceikkel (akik semmit sem érzékelnek az egész hisztériából) bánjanak a szokottnál is jobban, vigyék őket többször sétálni és simogassák meg őket gyakrabban.

Az angliai hatóságok közben – saját bevallásuk szerint - felkészültek bármilyen, december 21-én esetleg bekövetkező eseményre. Persze nem a végítéletről van szó, hanem arról, hogy a felfokozott várakozás esetleg kiválthat olyan pánikrohamokat, amilyenekre már korábban is volt példa hasonló napokon.

Az amerikai kormány közben racionalitásra int, hivatalos blogján egy közleményt adott ki, melyben tagadja, hogy 21-én vagy az év bármelyik másik napján véget érne a világ.

maja naptár vicces.jpg

Nem az első eset

A tudósok pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy a maja naptár nem ér véget 2012. december 21-én, de megnyugtató az a tény is, hogy már több tucat apokalipszist vészelt túl a Föld.

Mást ne mondjunk, talán még sokan emlékeznek rá, hogy az új évezred közeledtével sokan hitték azt, hogy az Y2K bug tönkreteszi majd az összes számítógépet a világon.

Tavaly az amerikai lelkész Harold Camping már kétszer is bejelentette a világ végének eljövetelét, melyért idén Ignobel-díjjal jutalmazták, mivel „megtanítja a világot arra, hogy óvatosan kezeljék a matematikai hipotéziseket és számításokat."

Miről is van szó?

Akik a világvégét jósolják, azok ezt egy, a Mexikói-öbölben fekvő Tortuguerónál talált kőre alapozzák, mely szerint a maják 2012. december 21-re jósolták a világ végét, vagy ha azt nem is, akkor egy új időszámítás kezdetét.

A dolog alapja, hogy ez a dátum egybeesik a 13. baktun (egy baktun nagyjából 400 év) végével, ami i.e. 3114-ben kezdődött és a számítások szerint 2012. december 21-én ér véget. Ezt támasztaná állítólag alá egy Comalcalco romjainál téglán talált felirattöredék is.

Apró szépséghiba (amivel persze a világvége elszánt híveinek nem érdemes törődni), hogy történészek szerint az ezen a bizonyos téglán látható időpontnak semmilyen profetikus tartalma nincsen, lévén egy már megtörtént eseményre utal.

Mi mindenesetre készülünk a Karácsonyra, aztán lesz, ami lesz...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása