Kívül tágasabb

A Ku Klux Klan titokzatos világa

2012.10.29. 06:51, Kívül tágasabb , 31 komment

Ha bárki is azt gondolta volna, hogy a rasszista, szélsőséges nézeteket valló, a fénykorát az 1920-as években élő szervezet mára már a múlté, nos, az alaposan tévedett. Az ABC amerikai televízió bekukkanthatott a kulisszák mögé.

cím_30.jpg

Manapság gyakran gondolnak úgy az elsőként 1865-ben megalapított (a furcsa megfogalmazás magyarázata később) Ku Klux Klanra, mint a múlt egy furcsa, rémisztő jelenségére. A jellegzetes fehér lepelben, a fejeket eltakaró csuklyákban, süvegekben kereszteket égető szélsőjobboldali, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető rasszista szervezet azonban még ma is létezik, bár taglétszáma alaposan lecsökkent.

A Ku Klux Klan nem meglepő módon nagyon ritkán enged be külső szemlélőt maga közé, hagyományos rituáléit is mindig elhagyatott helyeken folytatja le. Az ABC Nightline című műsorával azonban most kivételt tettek, a műsor a Mississippiben és Virginiában működő csoportokhoz nyert bebocsátást.

Három korszak

A Ku Klu Klan történelméről csak annyit, hogy a szervezetnek három, jól elkülöníthető korszaka van. Az első időszakban 1865-1874 között működött, majd egy időre eltűnt és 1915-ben, a georgiai Atlantában alakították újjá. Az 1920-as évek jelentették a csúcskorszakot, 1920-ban 4 millió, 1924-ben már 6 millió tagja volt a szervezetnek. Ez konkrétan az Egyesült Államok választható lakosságának 15 százalékát jelentette.

Aztán amilyen gyors volt a felfutás (elsősorban az urbanizálódás és az egyre több bevándorló okozta feszültség miatt), olyan gyorsan össze is omlott az egész, hiszen 1930-ra már „csak" 30 ezer tagja maradt. A szétesés okai elsősorban a belső megosztottság, a vezetők magatartása és a külső ellenzék voltak.

A harmadik korszak 1946-ban kezdődött és tulajdonképpen a mai napig tart, bár leglátványosabb időszaka az 50-60-as évekre tehető, amikor a polgárjogi mozgalmak és a szegregáció ellen léptek fel. Manapság mintegy a különböző szervezeteknek mintegy 5000 tagja lehet. (Akit bővebben érdekel a KKK története, itt olvashat róla többet.)

Fehér Éjszakák

Az Abc legutóbbi filmjében a Mississippi White Nights (Fehér Éjszakák) nevű csoport szerepel, egy hatalmas keresztet égetnek el egy erdő közepén.

„Klántagok! Mi vagyunk az egyetlen Klan Mississippi államban! Fehér hatalom!" – kiabálta az egyik.

1_20.jpg

Maga a csoport vezetője Steven Howard Grand Wizard (azaz Nagy Varázsló, bármilyen röhejesen hangzik is... ő látható a képeken) mutatta meg a stábnak azt a helyet, ahol aztán este a szertartásra sor került.

A férfi felesége húst sütött grillen, 8 éves kislányukkal közösen, aki egy nap szintén klántag lesz. A közösség több fiatal tagja régi tévékészülékekre célozva gyakorolta a fegyverhasználatot.

Nevezhet rasszistának

„A feketék és a fehérek között semmilyen kapcsolat nincs. Véleményem szerint a fekete emberek az állatoktól származnak. Igenis azt gondolom, hogy a majmoktól származnak" – fejtette ki meglehetősen sajátos véleményét Steven Howard.

„Fehér szeparatistának tartom magam. Bigott lennék? Nem. Rasszista? Igen, nevezhet annak. Egy rasszista olyasvalaki, aki nem csak hogy tisztában van a fajával, de figyel is rá. A feketék megbízhatatlanok" – mondta a Ku Klux Klan helyi vezetője, hozzátéve, hogy a saját lányát is kitagadná, ha az egy feketével randizna.

2_15.jpg

Steven Howard szerint a szegregáció érdekében az erőszak is megengedett, és úgy vélte: ha Barack Obamát újraválasztják elnöknek, akkor faji háború következhet.

„Meg fog történni. Tartok tőle. És nem csak én. Ha még négy évet kap, Barack Obama tönkreteszi ezt az országot. A fehéreket koncentrációs táborokba zárják, és ha bárki azt gondolja, hogy ez lehetetlen, az nagyon téved" – tette hozzá.

Egyre több csoport

Természetesen minderre az ember könnyen mondhatja, hogy gyakorló elmebetegek mindenhol vannak, ám a trend aggasztó.

„A Klan és a hasonló csoportosulások száma az elmúlt években tudomásunk szerint meglehetősen nagyot nőtt. Míg 2000-ben hatszáz ilyen csoport volt, addig tavaly már több mint ezer" – figyelmeztetett a Déli Szegényjogi Közponz vezető munkatársa, Mark Potok.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása