Kívül tágasabb

A tíz legjobban elsült képtelenség

2012.10.11. 06:54, Kívül tágasabb , 37 komment

Hihetetlen ötletekkel nap mint nap találkozunk, közben pedig ritkán jut eszünkbe, hogy az elsőre őrültségnek tűnő elképzelés előremozdítaná-e a világot. Pedig bizonyos, ma már természetesnek vett ideák a maguk idejében épp olyan képtelenségnek hatottak, mint ma az, hogy nélkülük éljünk.

cím_23.jpg

A Föld kerek

Bár ma már magától értetődő, hogy a Föld kerek, a történelem nagy részében az emberek laposnak hitték a bolygónkat. Az első gyakorlati bizonyítékot ennek ellentettjére Magellán és Juan Sebastian Elcano útjai szolgáltatták.

A négy elem

Szókratész előtt a filozófusok úgy gondolták, hogy a világ négy őselemből áll: vízből, tűzből, földből és levegőből. Ez volt az első alkalom, hogy az emberiség nem mitológiai alapon próbált magyarázatot találni a világ keletkezésére, mely feltételezés egyben a modern tudományok elindítója is volt.

Baktériumok

Korábban az emberek úgy gondolták, hogy a betegségek maguktól alakulnak ki, míg mások rossz szellemeket vagy egyéb természetfeletti jelenségeket okoltak. A felismerést, hogy a betegségeket olyan parányi lények okozzák, amiket nem látunk, Antonie van Leeuwenhoek felfedezése indította el, mellyel egyben megalapozta a modern gyógyászatot is.

Számítógépek

számítógép.jpg

A számítógépek olyannyira a mindennapi élet részévé váltak, hogy nehéz elképzelni az életet nélkülük. A lakosság körében azonban csak a kilencvenes években terjedtek el igazán. Azelőtt a számítógépek csak a kormányépületekben és egyetemeken léteztek és egész emeleteket töltöttek meg. Ezen monstrumok teljesítményének ma már a többszázszorosát hordjuk a zsebünkben.

Nulla

A nulla ötlete egészen a babilóniaiakig nyúlik vissza, de először Leonardo Fibonacci írt róla a könyvében a 12. században. Önmagában nem tűnik jelentősnek a „semmit" jelölni, de a kvantumfizikától a számítógépekig minden ezen alapszik.

Mezőgazdaság

mezőgazdaság.jpg

Mezőgazdaság nélkül semmilyen nagy előrelépés nem lett volna elképzelhető. Az állattartás és a növénytermesztés tette lehetővé, hogy az ember több ételt állítson elő, mint amennyit megevett. Így nem kellett folyamatosan élelmet keresnie, kialakult a fölösleg, a kereskedelem és... a szabadidő.

Nők jogai

női jogok.jpg

Az, hogy a nők ugyanolyan jogokat érdemelnek, mint a férfiak, ma magától értetődő (legalábbis elméletben, persze ha megnézzük az ugyanazon munkáért kifizetett béreket, akár mást is gondolhatunk). A törvény előtti egyenlőséget viszont csak az elmúlt száz év feminista mozgalmai tudták kiharcolni. A felsőoktatásban való részvétel vagy éppen a nők szavazati joga mind kitartó munka és küzdelem eredménye.

Gyorsételek

gyorskaja.jpg

A gyorséttermek megjelenése előtt a családok együtt ettek, otthon készített ételeket. Az ebből eredő lassabb életvitelt forgatta fel a gyorséttermek megjelenése: még több szabadidő alakult ki, amit aztán munkával, vagy éppen kikapcsolódással tölthettek az emberek. (Hogy a gyorséttermekben kapható ételek nagy része mennyire egészséges, megint más kérdés.)

Védőoltás

A védőoltások kifejlesztése gyakorlatilag megszüntette a legveszélyesebb betegségeket. A tény, hogy egyetlen oltás megvédhet betegségektől (például a rettegett himlőtől), képtelenségnek hatott, és sokan gúnyolták is érte Edward Jennert. Egészen addig, amíg konkrét bizonyítékot nem tudott felmutatni.

Internet

internet.jpg

Ami egykoron katonai kommunikációs projekt volt, most dollár milliárdokat termelő hirdetési felület, kapcsolattartó csatorna és információs hálózat. Megjelentek az örökkévalónak hitt papírújságok és könyvek riválisai, a zene-, és filmipart pedig fenekestül felforgatta az illegális letöltések diadalútja.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása