Kívül tágasabb

Lefejezett holttestek és tömegsírok

2012.08.12. 06:56, Kívül tágasabb , 97 komment

Közel 50 ezer halott hat év alatt, rengeteg lefejezve, tömegsírban – egyebek mellett ez a mérlege 2006 óta a mexikói drogháborúnak, melyet rivális kartellek vívnak egymással. Bemutatjuk a legfontosabb szereplőket! (Figyelem, a posztban csak felnőtteknek szánt kép is szerepel!)

cím_6.jpg

Sinaloa kartell

Az 1980-as években alapított Sinaloa kartell egyike a legjelentősebb és leginkább rettegett mexikói szervezett bűnbandáknak. Jelenlegi vezetője, Joaquín „El Chapo" Guzmán az egyes számú közellenség Mexikóban és az Egyesült Államokban is, a Forbes nemes egyszerűséggel „minden idők legnagyobb drogbárójának" nevezte.

Guzmánt 1993 júniusában elfogták Guatemalában, kiadták Mexikónak, ahol a legmagasabb biztonsági fokozatú Puente Grande börtönben töltötte a büntetését. Egészen 2001. január 19-ig, amikor legkevesebb 78 rab segítségével megszökött.

Joaquín Guzmán.jpg

A kartell az észak-mexikói Sinaloa államban jött létre, de 13 másik államot is irányítása alatt tart.

Mexikói szövetségeseik között van az ősellenségből lett Golfo kartell, a Familia Michoacana (azaz a Michoacana Család), és a nemrég alakult Los Caballeros Templarios (Templomos Lovagok). Külföldön a kolumbiai Cali és Medellín kartellekkel állnak kapcsolatba (azaz a legfontosabb ottani szervezetekkel), tőlük szerzik be az Egyesült Államokban és Mexikóban terített kokaint.

Ami a riválisokat illeti, abból akad bőven, a legnagyobb harcot a Los Zetas kartellel vívják, melynek alapítója, a rettegett Osiel Cárdenas korábban a Golfo vezetője volt (ugye ez az a csoportosulás, mely ősellenségből szövetséges lett, megalakítva így a legnagyobb mexikói csoportot).

A további ellenségek között említendő a Juárez, a Tijuana és a Los Beltrán Leyva, melyek közös jellemzője, hogy vezetőik korábban mind a Sinaloa tagjai voltak, ám leváltak és most megy a harc a minél nagyobb szeletért a tortából.

áldozatok.jpg

A Sinaloa legfontosabb ismertetőjegye a hihetetlen technikai tudással és precizitással megépített földalatti alagutak, melyeken keresztül a kábítószert az Egyesült Államokba csempészik. Természetesen ők is használtak repülőgépeket (az egészen kicsiktől a 747-esekig), motorcsónakokat, hajókat, buszokat, vonatot, de igazán ismertek a nem ritkán több millió dollárba kerülő alagutakról lettek.

És még valamiről: a Sinaloa volt az első a kartellek között, amely előszeretettel fejezte le a rivális bandák tagjait, a cél természetesen a félelemkeltés és az erőfitogtatás. Mivel a többi kartell sem akar lemaradni, nem csoda, ha egymást követik a horrorisztikus események.

Golfo kartell

A Golfo története egészen a 30-as évekig nyúlik vissza, ezzel a legrégebben alakult mexikói szervezet. Nem meglepő módon megalakulását az amerikai alkoholtilalom inspirálta. A kokain a 70-es években, Juan Nepomuceno Guerra és Juan García Ábrego (a képen jobbra állva, míg Juan Guerra balra, ülve) irányítása idején jött be a képbe.

Golfo kartell első vezetői.jpg

A szervezet történetének legnehezebb időszakát akkor élte, amikor utóbbit elfogták és kiadták az Egyesült Államoknak, Osiel Cárdenas Guillén pedig létrehozta a kartell fegyveres szárnyát, a Los Zetast a Sineloa elleni harc érdekében. A Los Zetas aztán függetlenedett, és anyaszervezete ellen fordult a Mexikói-öböl feletti ellenőrzés jogáért.

Antonio Cárdenas Guillén, Osiel testvérének halála, 2010 óta Jorge Eduardo "El Coss" Costilla Sánchez vezeti a kartellt. A Golfo elsősorban Tamaulipas, Nuevo León és Veracruz államokban erős.

A Golfo ismertetőjegye (a kábítószer-csempészésen túl) az emberrablás, a zsarolás, a pénzmosás és a fegyverkereskedelem.

Tijuana kartell

Nem meglepő módon a szervezet központja Tijuana, vezetője pedig sok éven át az a Ramón Arellano Félix volt, aki igen előkelő helyen szerepelt az FBI legkeresettebb bűnözőket felvonultató listáján, ami nem csoda, hiszen több ezer (!!) gyilkosságot kötnek ilyen-olyan módon a nevéhez.

A Tijuana legfőbb ellensége a Sinaloa, elsősorban az ország északi részén folytatott lóversenyek kézben tartásáért folyik a harc, amiben egyébként a Tijuana szövetségese a Golfo is (ebből is látszik, hogy meglehetősen bonyolult a viszonyrendszer a különböző kartellek között).

Arellano Felix család jobbról második Enedina.jpg

A szervezet különlegessége, hogy az Arellano Felix testvérek elfogása és halála, valamint az őket követő unokaöccs, Luis Fernando Sánchez „A Mérnök" Arellano letartóztatása óta állítólag a testvérük, Enedida (a családi képen jobbról a második) vezeti a kartellt, ami egyedülálló jelenség lenne a mexikói szervezett bűnözésben (ha igaz, persze).

A Tijuana igazán Juan Jesús Pozadas Ocampo bíboros 1993-mas meggyilkolásakor került a figyelem középpontjába. Miért akarták megölni az egyházi vezetőt? Semmiért. Egyszerűen annyi történt, hogy összekeverték Joaquín Guzmánnal...

Juárez kartell

Az 1970-es években alapított szervezet első vezetője Rafael Aguilar Guajardo volt, aki 1993-ban adta át a főnöki posztot Amado Carrillo Fuentesnek, ragadványnevén „Az Egek Urának". Nem nehéz kitalálni, hogy a név honnan származik: Fuentes híres volt arról, hogy repülőgépen csempészi a drogot az Egyesült Államokba. Egy 1997-es plasztikai műtét során vesztette életét, helyét testvére, Vicente Carrillo (a képen) vette át.

Vicente Carrillo.jpg

A kartell állítólag jelentősen meggyengült az utóbbi években, köszönhetően annak, hogy korábbi szövetségese, Joaquín Guzmán terjeszkedni kezdett a korábban a Juárez felségterületének számító északon.

Rafael Aguilar Guajardo és Amado Carrillo Fuentes közösen hozták létre az úgynevezett Arany Háromszöget a Chihuahua, Durango és Sinaloa által határolt területen. Elsősorban kokaint csempésznek az Egyesült Államokba, éves profitjuk több millió dollárra rúg.

Elsősorban kisebb szövetségeseik vannak, olyan csoportosulások, mint a La Línea és a Los Aztecas, akiket a Sinaloa és a Tijuana elleni háborúban használnak előszeretettel.

A kábítószer-kereskedelemben a régi jól bevált módszert, a különböző kisebb-nagyobb helyi, állami és szövetségi hivatalnokok megvesztegetését kedvelik, így időben értesülhetnek a tervezett rajtaütésekről és adott esetben visszaszerezhetik a lefoglalt kábítószert is.

káíbtószer fogás.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása