Kívül tágasabb

A legnagyobb tévedések

2011.07.12. 22:44, Kívül tágasabb , komment

Lehet valaki okos, gazdag, esetleg mindkettő, jobb, ha vigyáz a megfellebbezhetetlen ítéletek kimondásával. Könnyen nevetség tárgyává válhat, miként ez az alábbi összeállításból is kiderül.

Különösen érdemes vigyázni az újdonságok, találmányok megítélésével, esetleg történelmi jóslatokkal, mert pár év elteltével könnyen azon veheti észre magát az ember, hogy rajta röhög mindenki. Íme, tíz ember, aki így járt!

Harold Camping

Nem is kell olyan messze mennünk az időben, hiszen idén mindent bejárt a hír (és mi is írtunk róla persze, mert ilyen lehetőséget nem hagyunk ki), hogy májusban vége világnak. Aztán mégsem így lett, és a Family Radio International nevű vallási közösség vezetőjének, Harold Campingnek valami mást kell kitalálnia.

(Érdekes kérdés, hogy az apokalipszis bereklámozására fordított több millió dollár – mert voltak ám plakátok, autók, minden – vajon megtérült-e a hírverésből. Van egy olyan érzésünk, hogy igen...)

A kaliforniai térítő nem adja fel, ha nem volt világvége, akkor majd lesz alapon meghirdette az új időpontot: 2011. október 21.

Hiába, vannak javíthatatlan pesszimisták...

Lord Sugar

A vagyonát egyebek mellett az Amstrad (van-e ki még emlékszik erre a névre?) számítástechnikai vállalattal megalapozó angol üzletember 2005-ben lőtt őrületes bakot, amikor a Daily Telegraphban az új Apple-termékről, az iPodról nyilatkozva kijelentette: „Karácsonykor az iPodnak már annyi lesz, vége lesz, kaput.”

Talán mondani sem kell, Alan Sugar mekkora bakot lőtt. Nem sokkal a nyilatkozat után az iPod őrületes világkarrierbe kezdett, a bevezetés óta az Apple 174 milliót adott el belőle.

Nekünk legyen mondva ez a sikertelenség...

Irving Fisher

Irving Fisher egyike volt az első „celeb-közgazdásznak”, a Yale-en diplomázott, majd oda tért vissza tanítani is. Véleményét kőbe vésett igazságként fogadták el követői, akkor is, amikor 1929-ben kijelentette, hogy a részvényárfolyamok állandó magas szintre álltak be.

Így aztán kissé kínos lehetett neki, amikor alig napokkal később a teljes Wall Street bedőlt, előidézve az első gazdasági világválságot. Irving Fisher szakmai pályafutása ezzel le is zárult, 1947-ben bekövetkezett haláláig már soha nem tudta magáról lemosni ezt a tévedését.

Alan Hansen

A Liverpool egykori labdarúgója lassan két évtizede a szigetországi televíziók megbecsült szakkommentátora, véleményére sokat adnak.

Az 1995-96-os szezon kezdetén az alaposan megfiatalított Manchester United (ahonnan távoztak a nagy sztárok, viszont Alex Ferguson ekkor építette be a csapatba véglegesen az olyan fiatalokat, mint David Beckham, Paul Scholes, a Neville-testvérek, Nicky Butt, és ekkor már állandó csapattag volt Ryan Giggs is - legfelső képünkön David Beckham és Gary Neville) az Aston Villa ellen lépett pályára és kapott ki 3-1-re.

Az összefoglalót követő stúdióbeszélgetésen Alan Hansen azt találta mondani (és ezt a kijelentését azóta is gyakran a fejére olvassák): „Semmit nem nyerhetsz kölykökkel”.

Mondani sem kell, hogy a bajnokságot a Manchester United nyerte, mi több, elhódították az FA Kupát is és a fent említett „kölykök” a klub történetének egyik legendás (ha nem A) csapatát alkották még hosszú évekig, a sikertörténet pedig az 1999-ben elért triplázással (bajnokság, FA Kupa, Bajnokok Ligája) csúcsosodott ki.

Darryl F. Zanuck

A 20th Century Fox egyik vezetője, több mint 100 mozifilm producere kívül-belül ismerte a szakmát. Igaz, a jelek szerint csak a mozisat, legalábbis könnyű erre következtetni abból, ahogyan 1946-ban egy technikai újdonságról nyilatkozott.

„A televízió képtelen lesz az első félévében megszerzett piacokat megtartani. Az emberek egyszer csak belefáradnak majd, hogy minden este egy furnérdobozt bámuljanak” - nyilatkozta. Az azóta eltelt hat és fél évtized mintha mást bizonyítana...

Arthur Summerfield

Néha persze előfordul fordított előjelű jóslat is. Kiváló példa erre az amerikai posta egykori vezére, Arthur Summerfield, aki 1959-ben az alábbiakat találta mondani: „Mielőtt az ember leszállna a Holdon, a leveleket órák alatt jutattjuk majd el New Yorkból Kaliforniába, Angliába, Indiába vagy Ausztráliába rakétákon. A rakétaposta elterjedésének küszöbén állunk”.

Mit is mondhatnánk: a jóslat finoman szólva sem jött be, bár igaz, még azév június 8-án volt egy próbaút, de ezt sosem ismételték meg. Más kérdés, hogy ennek az email, a mobiltelefon és az internet korszakában az égvilágon semmi jelentősége nincs.

Robert Metcalfe

Apropó, internet. Robert Metcalfe egyike volt az úttörőknek, egyike volt az Ethernet feltalálóinak (ez tette lehetővé a LAN elterjedését) és a 3Com alapítóinak. Mégis, 1995-ben érdekes (ma már inkább nevetséges) jóslattal vétette észre magát.

Az Infoworld magazinban írt rendszeres jegyzetei egyikében ugyanis azt találta írni, hogy az internet egy éven belül teljesen összeomlik majd. Javára legyen mondva, elég jól fogadta, amikor jóslata mégsem vált be.

Két évvel később, egy netes konferencián fogta a kinyomtatott cikket, némi folyadékkal betette egy turmixgépbe, összeturmixolta, majd megitta az egészet.

Sir William Preece

Nagyot tévedni persze régen is tévedtek. Mondjuk a XIX. században, éppenséggel egy walesi mérnök, bizonyos William Preece, aki sok egyéb mellett arról nevezetes, hogy kulcsfigurája volt a kábel nélküli telegráf és a telefon nagy-britanniai bevezetésének.

A mérnök 1870-ben kezdett dolgozni a brit postánál, és hat évvel később már akkora tekintélyt vívott ki, hogy rábízták, értékelje egy bizonyos Alexander Graham Bell Amerikában lassan teret nyerő találmányát.

A walesit nem kápráztatta el a dolog, legalábbis erre következtethetünk véleményéből: „Az amerikaiaknak kellhet a telefon, de nekünk nem. Van elég kifutófiú”.

Más kérdés, hogy William Preece viszonylag gyorsan belátta tévedését, olyannyira hogy 1892-ben már saját telefonos rendszerét fejlesztette ki és próbálta meg bevezetni Angliában. Munkával töltött élete hátralévő részében pedig Gugliemo Marconi rádiós kísérleteinek nagy támogatója volt.

Igor Panarin

Az orosz tudós 1998-ban meglehetősen érdekes elmélettel állt elő. Nem kevesebbet állított ugyanis, minthogy a tömeges bevándorlás, a gazdasági hanyatlás és az általa csak erkölcsi csődnek nevezett jelenség miatt 2010-re az Egyesült Államok hat különálló földrajzi zónára bomlik fel. Ezeket az Európai Unió, Kína és Oroszország felügyeli majd.

Érdekes módon Igor Panarin jóslatai csak tíz évvel később kaptak publicitást, természetesen a gazdasági válság miatt. Viszont ha jól emlékszünk, az Egyesült Államok még mindig egyben van és bár volt már jobb állapotban is, azért a széteséstől elég messze van. (Csak aztán ez utóbbi mondatot nehogy egyszer a fejünkre olvassák...)

Lord Kelvin

Az ír fizikus és mérnök hosszú és nagy tiszteletet kiváltó pályafutást tudhatott magáénak, elsősorban a termodinamika alaptörvényei megalkotásában, majd később a telegráf fejlesztésében végzett munkája nyomán.

Más kérdés, hogy Lord Kelvinnek szent meggyőződése volt, hogy a repülés lehetetlen. Amikor 1896-ban tagjai közé invitálta, így válaszolt: „A legkisebb részecském sem hisz a légi hajózásban”, rámutatva, hogy egyetlen általa ismert kísérlet sem hozott biztató eredményt.

Kitartott véleménye mellett, hat évvel később ugyanis még markánsabban fogalmazott egy interjúban: „Sem légballonnak, sem repülőgépnek soha semmilyen gyakorlati haszna nem lesz”.

A fenti példákkal persze nem bántani szeretnénk a fenti kiváló szakembereket, inkább csak rámutatni arra: senki sincsen még a szakmájában sem minden tudás birtokában és senki sem tévedhetetlen.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: leglegleg

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása