Kívül tágasabb

Itt a világvége - vagy mégsem?

2011.05.23. 01:05, Kívül tágasabb , 3 komment

A hétvégén már megint elbuktunk egy világvégét, tolhatjuk tovább a biciklit, mást ne mondjunk, itt van rögtön ez a hétfői munka… Nem ez volt persze az első világvége-jóslat (és nem is az utolsó), összeszedtünk egy párat a korábbiak közül.

Sokan sokszor megjósolták már a világvégét, de valahogy eddig még senkinek sem jött be, szóval a Kívül tágasabb lassan kezd szkeptikus lenni. Ma például megint veszünk tartós tejet.

 

Nem a mostani, szombatra jósolt Apokalipszis volt az első, ami nem teljesült, okulásul összeszedtünk egy párat a korábbiak közül.

1184: Joachim a Fiore olasz szerzetes a Jelenések könyvének tanulmányozása során dolgoz ki egy háromlépcsős elméletet, melynek értelmében az Atya kora után a Fiú kora következik, ennek végeztével érkezik a világvége, melyet a Szentlélek kora követ. A második korszak végét 1200 és 1260 közé tette. Minden jel arra mutat, hogy nem volt igaza, de ezt a csúfságot már nem érhette meg, mivel 1202-ben elhalálozott.

1650: James Ussher, aki nem egy r’n’b-énekes, hanem egy anglikán püspök volt, megírja a világ történetét, annak végét 2000-re téve. Nem szeretnénk túlságosan cinikusak lenni, de a maga részéről meglehetősen biztosra ment, mi viszont már tudjuk, hogy nem volt igaza.

1844: William Miller, egy massachusettsi baptista lelkész mintegy 100 ezer követőt szerez annak az tanának, mely azt hirdeti, hogy valamikor 1843. március 21. és 1844. március 21. között lesz a Második Eljövetel, egyben a világ vége. Elődeitől eltérően William Miller megérte az általa jövendölt időpontokat, mi több, túl is élte a világvégét (nem volt nehéz, mivel nem történt meg…). Érdekesség, hogy a csalódott hívők később megalapították az adventista mozgalmat.

Eltűntek a pontos dátumok

1859: A brit John Nelson Darby tanult William Miller kudarcából és egy jóval trükkösebb megoldást választva csak annyit mondott: a világvége elkerülhetetlen, a Második Eljövetelkor a hívő keresztények a mennybe mennek, a többiek pedig a Földön szenvednek még hét évig. Miután semmilyen konkrét dátumot nem adott meg, tulajdonképpen még igaza is lehet…

1914: Charles Taze Russell, a későbbi Jehova tanúi alapítója hittel hitte, hogy 1914 lesz a Második Eljövetel időpontja. Éppenséggel bizonyos augusztus végi-szeptemberi események idején még az sem volt biztos, hogy nem lesz igaza. Aztán vége lett az I. világháborúnak. Érdekesség, hogy Charles Taze Russell azt is állította, hogy 1874-ben volt egy „láthatatlan eljövetel”. Nyilván egyedül ő látta…

1970: Megjelenik Hal Lindsey bestsellere, a több millió példányban eladott The Late, Great Planet Earth. Ő is csatlakozik a már bevált „pontos dátumot nem mondunk” vonulathoz, ha jóindulatúak vagyunk, akkor azért, mert nem akart feleslegesen ijesztgetni, ha kevéssé vagyunk jóindulatúak, akkor azért, mert így kisebbet lehet bukni. Mindenesetre a szombati, megint elmaradt világvégével kapcsolatban kijelentette: „Szeretném, ha minden barátom tudná, ELLENE VAGYOK annak, hogy bármilyen pontos dátumot megadjunk e korszak végének”.

1982: Pat Robertson televíziós igehirdető és majdnem elnökjelölt 1976-ban bejelentette, hogy 1982-ben lesz a Végítélet napja. Aminek elmaradása annyira nem rázta meg, hiszen az 1988-as elnökválasztáson republikánus színekben tervezett indulni. Nem is kezdett rosszul, ám végül simán lemaradt a később elnökké is választott idősebb George Bush mellett.

Jöttek a többször próbálkozók

1988: A prédikátorok után jöjjön egy mérnök, nem is akármilyen. Edgar Whisenant ugyanis a NASA alkalmazottja volt, és egy könyvben foglalta össze, miért is lesz itt a vég 1988-ban. Véletlenül éppen 88 okot talált. No meg jó pár millió vásárlót. Ez olyannyira meggyőzhette, hogy ugyanezt eljátszotta 1989-ben, 1993-ban és 1994-ben is. Bár egyre kisebb figyelmet kapott, még 1997-ben is megpróbálkozott, de ekkor már senkit sem érdekelt. 2001-ben meghalt.

1994. szeptember 6.: Az amerikai Family Radio tulajdonosa, Harold Camping (a most szombati világvége megjósolója) először 1994 szeptemberére tette a véget, méghozzá Máté evangéliumára hivatkozva. Nem jött be. Másodszor most szombatra tette a véget – megint nem jött be. Kíváncsian várjuk a harmadik jövendölést.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása